Експлозия разтърси британска електроцентрала в Дидкот, на 113 км западно от Лондон, има един загинал и петима ранени, съобщава Би Би Си.

В опасната зона са изпратени линейки, включително медицински хеликоптер. Говорител на спешна помощ опива случилото се като „сериозен инцидент”.

Трима души все още са в неизвестност.

В ход е мащабно разследване, което да установи причините за взрива.

 

 

Очевидец на инцидента съобщил пред Би Би Си, че

част от голяма сграда на електроцентралата се е срутила.

Собственикът на електроцентралата каза, че работи със своя подизпълнител, който помагал да се извади от експлоатация електроцентралата, за да се установят причините за случилото се.

 

 

Според местните власти няма опасност от ново срутване, както и няма опасност за хората от облака пепел, който се разпространи след срутването на част от сградата. Било е планирано сградата да бъде разрушена след десет дни, ето защо

всички опасни материали са били вече отстранени.

Електрическата централа Дидкот е съставена от две части - централа А и централа Б. Централа Б действа и е захранвана с природен газ. Тя е част от британската електропреносна мрежа.

Централа А е била с въглища и нефт и е била затворена през 2013 г.

Трите кули на неработещата централа А бяха разрушени преди две години. Пак преди две години заради проблем в електрическата инсталация в централа Б имаше голям пожар.