Още по темата

Европейската комисия предложи днес на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че

предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС,

особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

ЕК с ултиматум към Полша, Варшава: Нямате правомощия тук

ЕС предприе безпрецедентни мерки срещу Полша

Тимерманс поясни, че в следващите три месеца ЕК може да оттегли предложението си, ако Варшава изпълни списък от мерки. „Все още имаме надеждата, че можем да постигнем решение в интерес на поляците и на ЕС“, добави той.

ЕК днес е приела три решения – списък с мерки, които трябва да бъдат приложени от полските власти, предложение за задействането на чл. 7 от договора за ЕС (лишаване от право на глас), както и Варшава да бъде предадена на Съда на ЕС.

Тимерманс отчете, че досега

ЕК е издала на Полша три препоръки (официални предупреждения),

като комисията и Варшава са разменили 25 писма. Същевременно полските власти са променили 13 закона, които заплашват върховенството на правото и разделението на властите.

„Не ни беше лесно да вземем днешното решение, но нямахме друг избор, заяви Тимерманс. Винаги сме били ясни какво искаме от полските власти. Потвърждаваме поканата си към полския външен министър, готов съм и аз да пътувам до Варшава“, добави той. „Останахме открити за разговор, който тази година не се състоя. Готови сме да разговаряме във всеки ден от годината, както е удобно за полските власти“, допълни зам.-председателят на ЕК.

Тимерманс отбеляза, че международни институции и неправителствени професионални организации са подкрепили оценката на ЕК на новото полско законодателство. По неговите думи има съмнения, че новите полски закони са противоконституционни.

„Върховенството на закона защитава спазването на всички европейски ценности,

работата на общия пазар, поддържа взаимното доверие в ЕС. Прилагането на европейското право засяга дейността на ЕС“, поясни Тимерманс.

Досега чл. 7 от договора за ЕС никога не е бил прилаган. Този текст от договора беше приет, след като през 2000 г. в управляващата коалиция в Австрия влязоха крайнодесни сили. Заради липсата на подобен текст тогава, държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца.

Полските власти обаче обявиха, че ще продължат реформата в съдебната система,

каза вицепремиерът на страната и министър на правосъдието Збигнев Зьобро. „Приемам спокойно това решение”, каза Зьобро на пресконференция и подчерта, че „Полша е страна, която спазва законите”. Според вицепремиера Полша ще стане още по-важна държава, ако има ефективна съдебна система. „Трябва да продължим да реформираме системата на правосъдието”, констатира Зьобро.

Миналата седмица парламентът на Полша прие закон за реформа на националния съдебен съвет и на върховния съд. Сета 15 членове на този съвет, който назначава всички съдии, ще се избират с 4-годишен мандат от Сейма, а не измежду съдиите, както беше досега. Всяка парламентарна група може да предложи 9 кандидати. Върховният съд получава право да преразглежда дела, по които има постановен съдебен акт през последните 20 години, ако по-долна съдебна инстанция поиска това.

През юли одобрената от двете камари на парламента съдебна реформа на управляващата партия „Право и справедливост” на Ярослав Качински предизвика протести с участието на над 100 000 души. Опонентите на реформата твърдят, че управляващата партия иска да постави под контрол цялата съдебна власт, която следва да е независима от законодателната и изпълнителната.

Според полския евродепутат Ришард Чарнецки решението на Еврокомисията е свързано с отказа на Варшава да приема мигранти в съответствие с решенията за разселване на пристигнали в ЕС чужденци от Северна Африка и Близкия изток. „Нищо не ни заплашва”, каза Чарнецки и поясни, че за налагане на санкции е нужно единодушие, каквото, разбира се, няма”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.