Още по темата

Терористите, които се взривиха на летище „Ататюрк“ в Истанбул са гражданин на Узбекистан, гражданин на Киргизстан и гражданин на Руската федерация, който е по произход от Дагестан, предаде ТАСС.

Още няма официално изявление на властите по въпроса за гражданството на терористите, но още след атентата беше коментирано, че поне двама от тях са чужденци.

Единият от организаторите на атентата е стар познайник и на българските власти.

Чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава".

При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията му в Русия.

Разследването в Турция пък продължава. Турските сили за сигурност нахлуха в различни квартали на Истанбул и арестуваха 13 души след атентата на летище „Ататюрк“ в града, информира Си Ен Ен (CNN), позовавайки се на турски медии.

Сред задържаните има

трима чужди граждани,

но няма информация от коя националност са.

Все още никой не е поел отговорност за нападението над летището, при което загинаха 42 души и бяха ранени стотици други.