Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел е на прага на четвърти мандат. Това сочат данните на всички социологически агенции броени дни преди изборите в страната.

Очаква се резултатите от вота отново да затвърдят позицията ѝ на най-влиятелната жена в германската история, съобщава NOVA.

За първи път Ангела-Доротеа, както е пълното ѝ име, се появява на предизборен плакат, когато е само на 3 г. Надписът гласи: "За една Германия, в която всеки може да стане всичко".

Тогава Ангела Доротеа Кеснер едва ли предполага, че някога ще се превърне в най-влиятелната жена в света.

Тя е родена в семейството на свещеник и учителка. Израства в Източна Германия, в град с население от 17 хил. души. От малка се увлича по математиката и руския език.

Източник: Getty Images/Guliver

Брюксел и Меркел с нов удар по Турция

От "момичето" на Кол до "лидер на свободния свят"

Ще хакне ли Русия изборите в Германия

Заради отличните знания печели медал за изключителни социалистически постижения. По-късно става и активна част от Съюза на комунистическата младеж.

Запознава се с първия си съпруг в университета, където и двамата учат физика.

По-късно се омъжва за него и от Кеснер става Меркел. Скоро обаче двамата се разделят. Меркел запазва фамилията на мъжа си, но се отказва от физиката. Разделя се и с лявата идея, а много скоро целият свят ще научи името ѝ.

Ангела Меркел се присъединява към Християндемократическия съюз. Една година по-късно става министър на жените и младежта. Целта обаче е по-високо.

През 2005 г. Меркел става канцлер на Германия и така до днес. 

Управлението ѝ минава през много кризи - финансова, кризата с бежанците. Има моменти, в които германският народ сваля подкрепата си от Меркел, но тя успява да си върне доверието.

Източник: Getty Images/Guliver

В неделя (24 септември) тя отново ще се нуждае от подкрепата на народа си, а той ще избере новия или стар канцлер на страната си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.