Още по темата

НАТО е неспособна да противодейства на атака на Русия в Европа. Такова заключение съдържа доклад на западната военна организация, цитиран от германското издание „Шпигел”.

„Способността на НАТО логистично да подкрепи бързо прегрупиране в силно разширената територия на зоната на европейското командване е закърняла след края на Студената война“, пише в документа озаглавен „Доклад за напредъка по засилването на съпротивата и отбранителните способности на Алианса”.

Това са най-големите заплахи за България, Русия реагира

Спор Борисов-Нинова за новата сила на НАТО в Черно море

Основна причина за това е силно намалената командна структура на алианса след 1989 година.

През последните години НАТО съсредоточи сериозни усилия в укрепването на позициите си по новосъздадения след падането на Берлинската стена източен фланг. Той включва страни в Централна и Източна Европа, намирали се в някогашната съветска сфера на влияние, които днес са част от западната военна организация.

През годините на територията на страни като Полша, Румъния, България и други бяха създадени военни бази, съсредоточени съюзнически сили и проведени редица съвместни учения. Тази активност се засили от 2014г. и кризата в Украйна, след която отношенията между Русия и Запада преминаха в най-лошата си фаза от Студената война насам.

От НАТО са отказали да коментират разкритията на „Шпигел”, но говорителката Оана Лунгеску е разкрила, че алиансът повече от всякога през последните десетилетия е в готовност да разгърне силите си.

В Източна Европа НАТО създаде четири нови батальона и увеличи силите си за бързо реагиране.

Въпреки отчитането на „руската заплаха” реално Москва и НАТО не са прекъсвали диалога помежду си и непосредствена заплаха от голяма криза не е възниквала. 

Горбачов към САЩ и Русия: Време е да се върнем към здравия разум

САЩ са дали 220 милиона долара за българската армия