Още по темата

След паническите движения на борсата в Ню Йорк в понеделник и след непостоянното начало на деня днес, основният американски финансов пазар тръгна уверено нагоре и водещият индекс се покачи с над 2%.

Малко след 22 часа българско време индексът Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average) добави 2,08% до 24 852,42 пункта, докато зависимият от технологичните компании Насдак (Nasdaq) прибави 1,88%. По-широкият Стандарт енд Пуърс (S&P 500 ) се придвижи напред с 1,61%. 

Фондовият индекс се срина по-рано за по-малко от час с 1500 пункта, след няколко месеца на положителна тенденция. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата Дау Джоунс загуби 4,6 процента. Това е най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Сривът на борсата през последните два дни на практика изтри печалбите на американския пазар от началото на тази година. Брокери се шегуват, че именно това е работата на борсите. В един момент индексите скачат високо в небето, а в друг - падат на земята, предаде NOVA.

Само в рамките на осем дни, пазарът се срина. Мярката, която измерва нестабилността съвсем доскоро, е на най-високото си ниво от последните години. А резултатът от всичко това се изчислява на 4 трилиона долара - огромна сума, която просто изчезна.

Схемата е проста: дълго време акциите вървяха само нагоре, а балонът се надуваше. 

В един момент, така наречените „големи риби” на пазара решават да приберат чиста печалба и затварят акциите.  А малките и изнервени „рибки” също започват да продават.

Световните пазари са като скачени съдове и ефектът от  "Уолстрийт" вече се пренесе в Азия, Европа и дори България. У нас кризата се отразява по следния начин: по данни на  брокери инвестиция от 5 000 лева се стопява с около 700 лева.

Въпреки сериозния спад на борсите, експертите са категорични, че опасност да се повтори кризата от 2008 г. няма.

Борсите в Лондон, Франкфурт и Париж също последваха низходящата тенденция и регистрират загуби от 3 на сто.

Иронично, но причината за спада са добрите новини за икономиката. Американската иконокима добави 200 хиляди нови работни места през януари, безработицата е 4,1 на на сто и за първи път от години  доходите растат  с близо 3 процента. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram