Още по темата

Австрийската народна партия на досегашния външен министър Себастиан Курц очаквано води на днешните предсрочни избори за Национален съвет (Долна камара на парламента) в Австрия.

По предварителни данни към 19:30 часа (20:30 българско), тя получава 31,6% от гласовете. За крайнодясната Партия на свободата са гласували 26%, а досегашните управляващи от Социалдемократическата партия остават втори с 27%.

В Южен Тирол искат да скъсат с Италия

Германия и Австрия ни режат за Шенген и еврозоната

За втори път тази година Австрия избра нов президент

Ако спечели изборите днес Курц ще стане най-младият канцлер в историята на Австрия. Той никога не е имал друга работа извън политиката.

Курц пое ръководството на дясноцентристката Австрийска народна партия (ÖVP) през май. В последните няколко месеца преобразува политическата сила, която участва в коалиционни правителства през последните 30 години, в свое собствено лично движение.

Той тласна партията си вдясно от нейната вече дясноцентристка позиция и зае твърда линия по големия въпрос, доминиращ на тези избори: имиграцията.

След кризата с бежанците през 2015 г. политическият пейзаж на Австрия се измести надясно - движение, което анализатори отдават на това, че в страната влязоха повече от 100 000 търсещи убежище.

Тактиката на Курц доведе до обвинения, че копира политиката на основаната от фашисти Партия на свободата.

Австрийският политически анализатор Томас Хофер обаче смята, че лидерът на десноцентристите се е позиционирал „умно”, повишавайки популярността си сред десните избиратели.

„Курц успя да поеме въпросите на Партията на свободата и да ги оформи по социално приемлив начин”, посочва експертът.

В допълнение към подкрепата за блокиране на бежанските маршрути в Европа през Западните Балкани и Средиземноморието, Курц подкрепи и забрана за пълното покриване на лицето, влязло в сила по-рано този месец, и обеща да се справи с радикалния ислям в Австрия.

„Имиграционният въпрос превърна Курц в звезда”, добавя Хофер.

Kурц се застъпва за намаляване на обезщетенията за имигрантите и се противопоставя на това гражданите на ЕС, живеещи в страната, да получават същите социални облаги като австрийците.

Томас Хофер смята, че лидерът на десноцентристите се опитва да извърши „мека промяна” в отношенията на Австрия с Европа, която отвежда страната по-близо до Вишеградската четворка. Вероятно Курц ще се коалира с крайнодясната Партия на свободата след изборите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.