Още по темата

В сенчеста палатка, насред ударения от унищожителното земетресение Аматриче, малко момиченце рисува планините, които обграждат това малко италианско градче.

За нея рисунката показва

единственото нещо, което не се е променило след силния трус

в сряда, който донесе смърт и разрушения в редица отдалечени градове и села в Централна Италия, разказва АФП.

Не далеч от моргата, където семейства разпознават телата на свои близки, група деца си играят в палатка, осигурена от организацията „Спасете децата“, а рисуването се използва като начин да изразят травмата, която са преживели.

Италия след силния трус - СНИМКИ

„Това малко момиченце рисува планините и ни каза, че това са планините на Аматриче, най-красивите на света. След това каза: „Всичко се срина, освен планините“, споделя говорителят на „Спасете децата“ Данило Джианезе.

Тази рисунка трогнала хората, които работят за неправителствената организация, която е създала площадка, където децата да могат отново да имат чувство за нормалност, което е било загубено след последните травмиращи събития.

Идеята е да се създаде

пространство, където децата могат да бъдат с връстниците си и да изразяват себе си чрез игри и рисуване,

под ръководството на учители, обучени да се справят с извънредни ситуации.

Освен това площадката дава време на родителите да се справя със скръбта си, да се заемат с неотложните проблеми и да започнат да планират новото си бъдеще, знаейки, че децата им се радват на малко спокойствие на сигурно място.

„Това са деца, които са претърпели шок: внезапно е трябвало да изоставят домовете си и оттогава

единственото, което виждат е разрушения“,

казва още Джианезе.

Въпреки, че си играят и дори се смеят, децата са били засегнати от земетресението също толкова тежко, колкото и възрастните.

Трите най-тежко засегнати области – Аматриче, Акумоли и Арката дел Тронто са дом на стотици деца, а много други са били на почивка тук. Всички те са били засегнати по някакъв начин от драматичните събития.

Ще изчезнат ли градове от картата на света след труса в Италия

Нови трусове в Италия в деня на национален траур

Най-разрушителните земетресения през 2016 г.

„Тази сутрин малко момиченце се събуди с плач, защото искаше да се върне в своята си стая. Понякога

децата в палатките се страхуват, че ако има вторичен трус, всичко ще се стовари върху главите им“,

споделя един от доброволците.

Скоро ще дойде моментът, в който ще трябва да се помисли и за предстоящата учебна година, която започва в средата на септември. Местното училище обаче е в руини и въпросът е къде ще учат децата.

„Властите проучват няколко възможности, но е много вероятно училището да бъде в палатките. За децата ще бъде много важно да се върнат в училище, защото ще могат да говорят помежду си и да разкажат своята история за случилото се“, обяснява детският психолог Ернесто Кафо.