Още по темата

Чешкият президент Милош Земан зави, че няма да приема в своята официална резиденция американския посланик в страната Андрю Шапиро.

Земан взел това решение след "недопустимите", според него, коментари на дипломата относно решението му да присъства в Москва на тържествата за Деня на победата - 9 май, по случай победата във Втората световна война.

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро", заяви Земан.

"Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", аргументира се президентът, като подчерта, че няма да позволи на никой посланик да му казва къде да пътува в чужбина.

Президентски говорител уточни пред местни медии, че посланикът на САЩ все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

Американският дипломат заяви наскоро по чешката телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от Европейския съюз на тържествата в Русия би било недалновидно.

Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС по темата с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Чешкото правителство, което е отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.

По-късно Андрю Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента Милош Земан. "Съжалявам, че изказването ми е обидило президента Земан. Надявам се, че се оценяват моята искреност и готовност за разговори. Уважавам професионалните отношения с всеки един и използвам случая да кажа, че моите врати са отворени", се казва в писмо на Шапиро до президента.

България също ще отбележи 70-та годишнина от края на Втората световна война, но няма да изпрати свой официален представител на военния парад в Москва.