Още по темата

Броят на жертвите от кървавия атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул продължава да расте и вече загиналите са 42-ма, след като една от ранените жени почина тази нощ в болница. Пострадали са близо 240 души.

В Турция днес е обявен

ден на национален траур

в памет на жертвите на нападенията, извършени от трима атентатори във вторник вечерта.

Разследването на атентата продължава, като турските власти проучват записите от охранителните камери, свидетелствата на очевидци и любителските кадри от мястото на трагедията.

Вижте снимки от летището непосредствено след атентата.

Премиерът на страната Бинали Йълдъръм по-рано съобщи, че ранните данни сочат „Ислямска държава“ като автор на атентата. Засега обаче никой не е поел отговорност за нападението.

Според шефа на ЦРУ нападението носи белезите на ИД. Така Джон Бренан потвърди лансираната вече информация от турския премиер. Шефът на ЦРУ обаче подчертава, че

в повечето случаи ИД никога не е поемала отговорност за атаките, които е извършвала в Турция.

Турските власти разпространиха кадри с двама от атентаторите. На едната се вижда мъж с черно яке минути преди експлозията. На други кадри е заснет друг мъж, отново облечен в черно, който открива стрелба по пътниците.

Двама българи са станали преки свидетели на атентата на летище „Ататюрк“,

информира Нова ТВ.  Доцент Огнян Къчев, който е преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ разказва: „На 10-15 метра от мен видях двама от терористите – млади момчета на 25-30 години, мургави, брадясали. Последва взрив, който разтърси цялата сграда. Неописуеми викове, крясъци, бягане. Настана някакъв хаос“.

„За съжаление не видях адекватна реакция от органите на реда в началото. Всеки може да влезе в летището с оръжие. Службите за сигурност в Турция и в България трябва да вземат мерки“, посочи той.

„Опитвах се да си забраня мисълта, че няма да излезем живи“, спомня си асистент Катерина Чонкова.

Какво още разказаха двамата вижте във видеото:

Още за атентата в Истанбул:

Хаос във въздушното пространство на Турция

Знаменитости реагираха на атентата в Истанбул

Проф. Константинов: Ердоган има кръвни врагове