Още по темата

Според премиера Бойко Борисов не руските рокери „Нощни вълци“, а посрещачите им създавали проблеми.

Той припомни, че те са влезли в България с шенгенски визи.

„Можеше да стане и скандал, защото с шенгенски визи да не ги допуснем е единия вариант, а да им сложим забрана, другият. Колегите прецениха, че най-добре е да ги пуснем“, каза Борисов, уточнявайки, че решението е било на професионалното ръководство на МВР.

„Аз повече се притеснявах за тези вълци да не ги срещне г-н Местан с неговия точен мерник, така че в това отношение не искам да забиваме в посоки там колко мотористи са минали и заминали с шенгенски визи“, обясни Борисов.

Междувременно "Нощните вълци" пристигнаха в словашкия град Нитра, където слагат край на тяхната славянска обиколка. Там ги посрещнаха с музика и танци, за разлика от престоя им у нас, където ги съпътстваха протести. 

Местните групи свирили на рокерите от мотоклуба, близък до Кремъл, традиционна славянска музика. 

Рокерите на Путин пристигнаха, стигна се до сблъсъци

Бой пред "Александър Невски" заради "Вълците" на Путин

Идеята на "Славянския тур" бе да се укрепят връзките между страните от Източна Европа и Русия. По време на обиколката колоездачи посетени 12 страни, сред които Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия, съобщава Руптли.

Именно преди Сърбия рокерите, известни като рокерите на руския президент Владимир Путин, бяха у нас. Те дойдоха в четвъртък, а турът им започна от Бургас. Именно на бензиностанция на входа на града стана сбиване между техни привърженици и русофили, и противните на рокерите и Путим. Стигна се до 16 задържани и няколко обвинения. 

Привържениците на руския мотоклуб от Войнски съюз "Васил Левски" обясниха, че провокацията от другата група е била организирана. 

Ден по-късно рокерите се отправиха към София: 

Още преди да пристигнат на жълтите павета и в храм-паметника "Александър Невски" обаче между събралите се две групи "за" и "против" тях от по 50 човека възникна напрежение. 

За рокерите ”Нощните вълци” трябва намеса на ДАНС - да се отнеме правото им на пребиваване у нас, коментира днес депутатът от РБ Атанас Атанасов. 

Съгласно заповед на премиера ДАНС

е на негово лично подчинение, каза той. Тази агенция извършва дейност в защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на България, както и за териториалната цялост, свързани с дейности на групи и лица, които подпомагат чужди специални служби, напомни депутатът.

"Затова искаме да получим отговор от премиера какви мерки и действия са предприети от българските правоохранителни органи за пресичане на тези замислени и провеждани акции на територията на България в подкрепа на тази операция, обявена като лъч на обединение на славянския свят, на практика - намеса във вътрешната политика на България", смята депутатът от РБ. И би следвало да се предприемат радикални действия, включително и такива по закона за ДАНС - отнемане на правото на пребиваване на територията на България на лица, които се намесват във вътрешната ни политика, обяви Атанасов.