Още по темата

Ще разчитаме на подкрепата на Европейската комисия и на Вашите съвети по време на българското председателство на Съвета на ЕС, каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Талин - в естонската столица ще срещата на върха на ЕС за цифровите технологии.

Там той заяви, че България отговаря на всички критерии и заслужава да е в „чакалнята” за влизане в еврозоната пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония.

Според българския премиер през шестте месеца на нашето председателство могат да бъдат разгледани теми с голямо бъдеще, ако страната ни съумее да ги постави правилно, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов отбеляза, че е показателна подкрепата, която България получава за инициативата си да организира Среща на върха на лидерите от ЕС на тема „Западни Балкани“ в София.

Премиерът Борисов благодари за думите на Юнкер, че България е пример за подражание

– с нейната финансова и икономическа стабилност и сигурни граници. Справяме се прекрасно като надеждна граница на Шенген, отбеляза Борисов. Той добави, че е доволен от посещенията на европейските лидери у нас, които в последствие могат да споделят със своите колеги какво са видели и как се справяме. Това по думите му помага да се разсеят всякакви съмнения относно готовността на страната ни за Шенген и еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов акцентира още върху финансовите показатели на страната ни, ниската безработица, борбата срещу контрабандата и мерките на правителството за премахване на повече административни тежести за гражданите и бизнеса.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква разширяване на ЕС от 2019-та до 2024 година, след като Великобритания напусне общността.

По думите му ЕС „ще се състои от 27 държави в края на март 2019 година и повече от 27 следващите пет години,

от 2019 до 2024 година“. Това Юнкер каза пред журналисти. 

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 година след референдума от 23 юни 2016 година, в който повечето британците гласуваха за излизане от общността.

Досега Юнкер неведнъж заявяваше, че няма да има разширяване на ЕС по време на неговото председателство, което изтича през 2019 година. От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан заяви този юни, че разширяването на ЕС с една или няколко държави от Западните Балкани може да стане при следващата Еврокомисия. 

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте даде висока оценка за положените усилия

и успехите от страна на българското правителство в борбата с контрабандата и корупцията и увери премиера Бойко Борисов, че България е на прав път.

По време на двустранната им среща, проведена в Талин, Борисов запозна своя колега с подготвения от кабинета антикорупционен закон, както и с резултатите от съвместните действия на правоохранителните органи, приходните агенции и прокуратурата за пресичане на контрабандните канали и групи, ощетяващи не само българската икономика, но и икономиките на страните от Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Той даде пример с публикуваното преди дни изследване на незаконната търговия с цигари, което сочи рекордно ниско ниво за България от 7 процента. По този показател страната ни се нарежда на осмо място в ЕС, като изпреварва държави като Франция, Великобритания, Германия, Холандия.

Борисов запозна Рюте с предприетите мерки за опазване на външната граница на Европейския съюз, както и актуално състояние на миграционния натиск. Той припомни високите оценки, получени за охраната на границата от институциите на ЕС и правителствените ръководители, посетили страната ни.