Още по темата

Антиимиграционно правителство, с участието на бившата нацистка партия, е вероятен сценарий за Австрия след провеждането на предстоящите парламентарни избори в страната тази неделя.

Към момента социолозите дават най-големи прогнозни резултати на консервативната Австрийска народна партия, предвождана от 31-годишният Себастиан Курц.

В Южен Тирол искат да скъсат с Италия

Германия и Австрия ни режат за Шенген и еврозоната

До момента Курц е външен министър в правителство на широка коалиция със социалдемократите. В кабинета се смениха двама канцлери - Вернер Файман и Кристиан Курц.

През 2015г. Файман, също като германската му колежка Ангела Меркел, показа първоначална солидарност с бежанците. Само през онази година Австрия прие над 90 000 молби за убежище, а притокът на хора в крайна сметка доведе до срив в рейтинга на правителството.

Консерваторът Курц, познат със зализаната назад своя прическа, непрекъснато изтъква, че още отначало е бил против отварянето на границите. Той поддържа антиимигрантска реторика и се смята за един от хората, които изработиха затварянето на Балканския маршрут в началото на 2016 година.

Запален алпинист и уиндсърфист, външният министър се смята за новото лице на консерваторите, които от 30 години не са излизали от властта. Освен нетрадиционния въпрос с мигрантите обаче, Курц реално защитава типичните десни икономически и социални възгледи на старата партия.

Това не му пречи да брандира себе си като „Нещо ново” на предизборните плакати.

Неговото име  е най-вероятно да бъде и това на следващия канцлер на страната. Керн, който пое поста от Файман в средата на м.г., изживя трудна кампания, съставена от няколко скандали. Един от тях е свързан с факта, че човек от екипа му изглежда е организирал създаване на сайтове, очернящи Курц с фалшиви новини.

По-съществена обаче изглежда анализаторската преценка, че сегашният канцлер, човек на скъпите костюми и високият език, не е чувстван близък от типичните избиратели на социалдемократите.

Вероятно още в часовете след края на изборния ден в неделя ще се разбере дали широката коалиция между традиционните леви и консерваторите в Австрия ще последва пътя на тази в Германия и ще се разпадне.

Прогнозните резултати засега дават преднина на АНП, но социалдемократите не са далеч назад. Близко е и трета партия – Австрийската партия на свободата.

Бившите нацисти могат да се окажат естествен партньор на Курц, с който ги обединява антиимигрантската реторика.

Коалиция между АНП и АПС също така не е непозната в новата история на Австрия. Такава се случва след изборите през 2000г., когато решението на канцлера Волфганг Шусел да се коалира с крайнодесните предизвиква широко недоволство в ЕС.

Причината – историята на Партията на свободата, чийто ксенофобски оттенъци ръководителите й най-вероятно никога няма да успеят да изчистят.

Тя е основана през 1956г. и е приемник на съюз за защита на правата на бивши нацистки офицери. Интересното е, че в началото на 80-те в нея на власт е либерално крило, което обаче губи традиционния десен електорат и довежда срив в подкрепата за АПС. 

Това дава път на може би най-известният й лидер - Йорг Хайдер. В началото на политическата си кариера той не крие крайнодесните си възгледи и почитанията си към някои от политиките на Хитлер.

Принуден е да подаде оставка като губернатор на провинция, след като защитава „трудовата политика на Третия райх”.

Под ръководството на Хайдер обаче АПС постепенно придобива невиждани до този момент електорални позиции. През 2000 взима 26,9% от гласовете на изборите и влиза в управлението.

Компрометираната фигура на лидера Хайдер е лишена от министерски пост и отстъпва официалното водачество на партията, но според анализаторите продължава да дърпа конците в сянка. 

През 2005г. той започва да чисти крайнодесния имидж на партията, но тогава отстъпва лидерството на Хайнц-Кристиан Щрахе, който и до днес я оглавява. През 2008 Хайдер умира в автомобилна катастрофа. 

След 2010 Щрахе сериозно се заема с облагородяването на партията и всякакви стари лидери като Андреас Мьолцер, определил ЕС като „сбирщина негри”, са изключени.

През 2013г. крайните националисти отново постигат резултат от над 20% на парламентарните избори.

Миналата година президентският кандидат на партията Норбърт Хофер беше много близо до победата и спечели 46,2% от гласовете втория тур.

В момента Щрахе официално също е в кампания за канцлерския пост.

Последните социологически проучвания дават на крайнодясната партия около 25% одобрение. Подобен е резултатът на социалдемократите. АНП на Курц се предвижда да получи 33% от гласовете.