Още по темата

За пръв път евтаназия на дете в Белгия. Медиите в страната съобщиха, че във Федералния комитет за контрол и надзор на практиката евтаназия за първи път е изпратена Декларация от лекар, с която се разрешава процедурата да бъде извършена.

Не се дава информация за болното дете и кое налага да се пристъпи към толкова крайно решение.

От белгийската асоциация за право на достоен живот твърдят, че подобни молби за евтаназия на лица под 18 години са подавани  и по-рано, но досега не са били удовлетворявани.

Евтаназията на непълнолетни в Белгия е разрешена от 2014-та година. Страната е първата в света, която разреши процедурата да се извършва и на малки нелечимо болни пациенти.

Евтаназията за пълнолетни там пък е разрешена от 2002-ра година.

През 2005 г. белгийската фармацевтична индустрия дори пусна в продажба „серия от специални набори за евтаназия“. Те обаче могат да бъдат получени единствено от личен лекар.

Въпросната Декларация за евтаназия пък може да бъде удовлетворена единствено, ако молбата е подадена от „смъртно болен човек, изпитващ непоносими физически или душевни страдания“.

За евтаназията се заговори и по време на Параолимпийските игри в Рио тази година, когато емоционалната изповед на 37-годишната белгийска параолимпийка Марика Вервурт трогна хиляди. Състезателката, която е болна от неизлечима болест разкри, че обмисля евтаназия след края на Параолимпиадата.