Още по темата

„Не казвам, че всички които атакуват ЕС са шовинисти или ксенофоби, но твърдя, че всички екстремисти са срещу Европейския съюз. Всички ксенофоби и расисти – също”, това заяви пред НоваТВ бившият председател на Еврокомисията Жозе Барозу.

Според него две са големите заплахи за Европа - терорът и набиращият сила национализъм.  

Барозу беше днес в София. Срещна се с президента и премиера и поощри страната ни за адекватните действия за спиране на имигрантите. После говори пред студентите в Софийския университет за „Дигитални граждани на Европа и света“.

Той посочи, че достъпът до информация допринася за развитието на икономиката, но в същото време има национални бариери, които пречат на тази обмяна на информация. Бившият председател на Еврокомисията уточни, че дигиталната икономика не е сектор на икономиката, а тенденция, която трябва да бъде прилагана, съобщава БГНЕС.

ЕС като цяло изостава от прилагането на дигиталния пазар в сравнение със САЩ. Причината е в това, че в САЩ пазарът е един и правилата за него са еднакви, докато в ЕС всяка от 28-те страни членки прилага някакви свои правила, които затрудняват процеса. Поради това Европа трябва да се стреми към изграждането на единен дигитален пазар с общи правила, смята Барозу.

За съжаление едва 7% от малките и средни предприятия на страните от ЕС работят на онлайн пазара, по който критерий Европа също изостава значително от САЩ.

Сред пречките пред изграждането на единен дигитален пазар Барозу посочи наличието на скрити интереси и на сектори в икономиката, които оказват съпротива на тенденцията.

Според бившия председател на Европейската комисия не трябва да се дава право на силите за сигурност сами да решават какво да проверяват и само съдът може да разрешава достъп до личните данни на хората.

След като приключи с лекцията си, Барозу се спря накратко на някои моменти от политическия живот в ЕС.

На въпрос за перспективите пред членство на Турция в ЕС, Барозу коментира стратегическата важност на югоизточната ни съседка като един от сериозните членове на НАТО. Но допълни, че има много дискусии дали е по-добре в ЕС да има такава голяма мюсюлманска страна като пълноправен член. Според него „Турция не е готова да стане член на ЕС, а ЕС не е готов да приеме Турция”.

Пред НоваТВ Барозу заяви, че терорът атакува Европа отвън, но опасният шовизимъм го отглеждаме в нашитите общества и не трябва да го подценяваме. 

 „Хората по улиците губят вяра в елитите. И ние политиците трябва да се запитаме защо”, каза Барозу. „Ако не намерим отговор, хората все повече и повече ще се люшкат към крайностите”. 

По думите му „нашата Общност изповядва съвсем различни ценности - откритост, свобода и солидарност”.

„И затова смятам, че ние демократите трябва да се противопоставим, а не да отстъпваме инициатива на крайните. Нито да се подвеждат по популизма”, категоричен е Барозу.

Цялото интервю с Жозе Барозу гледайте в предаването „Събуди се”