Още по темата

Правителството на Австрия може на 6 септември да приеме закон за въвеждане на извънредно положение заради ситуацията с бежанците, заяви в интервю за агенция АПА канцлерът на страната Кристиян Керн.

„В началото на септември ще се проведат преговори на равнище министри на вътрешните работи и на отбраната на Австрия и Унгария, по време на които трябва да се създадат условия за влизане в сила на извънредно положение, включително и за връщане на бежанци в Унгария”, посочи Керн.

„Ако това стане, смятам, че правителственото заседание на 6 септември е добра възможност за разглеждане на готовия текст”, заяви той.

Според  него Европейският съюз трябва да предложи на Турция нов формат на сътрудничество вместо продължаване на „фиктивните преговори за членство” на страната в общността.

Керн призовава да се изработи план за взаимодействие с ЕС в областите на икономиката, сигурността и миграцията.

„Докато се държим за фикцията на преговори за встъпване на Турция в общността, губим време за изработване на нови форми на взаимодействие”, смята канцлерът на Австрия.

От Дания искат незабавно прекратяване на прегорите за приемане на Турция в ЕС

Австрия подпали скандал ЕС-Турция

Бъчварова: Политиката ни към Турция остава същата

Керн отбеляза също, че Виена смята да излезе с инициатива на равнище ЕС за прекратяване на преговорите с Анкара за членство в общността, като предварително я обсъди заедно с други европейски държави.

Според него това не трябва да поставя под заплаха изпълнението на сделката за бежанците с Турция.

Канцлерът смята, че Анкара е заинтересувана от изпълнението на договореностите, защото в противен случай може да бъде поставено под въпрос сътрудничеството с ЕС в други области.