Още по темата

27-годишният сириец, който снощи се самовзриви в германския град Ансбах и рани 15 души, е бил в България от края на 2013 до средата на 2014 година. Той е получил хуманитарен статут у нас. Часове по-рано от Германия дойде информацията, че той е трябвало да бъде депортиран в България. 

Главният секретар на МВР по-рано не даде повече информация,

но сега на извънреден брифинг с шефа на Агенцията за бежанците обяви, че признатият за джихадист е бил в страната. 

Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето, чието име не бе назовано, е регистрирано есента 2013 година, подал е молба за закрила. Декември 2013 година получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз.

През септември 2014 година в агенцията се получава запитване от ФРГ, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. След което няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците, обясни Петя Първанова.

Тя не можа да даде отговор откъде лицето е влязло в България, каза само, че е пребивавал в София. 

"Ислямска държава", в чийто лидер сириецът се е заклел във вярност,

пое отговорност за четвъртата в рамките на две седмици атака в Германия. 

Междувременно стана ясно, че състоянието на четирима души от ранените е сериозно,

но нито един от пострадалите не е в критично състояние, потвърди говорител на органите на реда.

Единствената жертва на експлозията, избухнала след края на концерт от музикалния фестивал в Ансбах, е 27-годишният сириец, който я е предизвикал. Световните медии разпространиха името му - Мохаммед Далел. 

Преди това е кандидатствал за убежище в Германия, но молбата му била отхвърлена и е бил само временно пребиваващ. Въпреки това му било позволено да остане в страната.

Сирийците в момента не могат да бъдат депортирани обратно в Сирия, но това не означава, че не могат изобщо да бъдат депортирани, съобщи прес-секретарят на германското МВР Тобиас Плате по време на редовна пресконференция.

Главният секретар на МВР Георги Костов по-рано през деня допусна възможността взривилият се сириец в германския град Ансбах да е трябвало да бъде депортиран за България. Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме, посочи той.

Ако лицето е било задържано на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент, обясни главният секретар. Съгласно Дъблинския регламент бежанците се връщат в първата държава-членка на Европейския съюз, през която са преминали 

Той допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС. В случай, че тези хора имат право на хуманитарен статут, той се получава от Агенцията за бежанците, добави главният секретар на МВР.

По-рано стана ясно, че мъжът е носел раница, в която е пренасял взривно устройство. Намерени са и два джиесема и това е навело разследващите на следата, че той е трябвал да задейства бомбата дистанционно, а не да се самовзривява. 

Изтече и информация, че е правил два опита за самоубийство и е бил лекуван в психиатрична клиника.

Мишена на атаката е бил местен музикален фестивал, на който е имало 2500 души.

Не бил допуснат на събитието, след което извършил деянието си в близост до мястото в момент, в който хората започнали да се разотиват от фестивала:

"За съжаление, това е нова атака. Не знаем дали този мъж е планирал просто да се самоубие, или е възнамерявал да убие и други", заяви министърът на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от БТА.

Името му засега не се съобщава.

Освен това германските власти са намерили видеоклип на мобилния телефон на сириеца, в който

той „се заклева във вярност“ на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“

Абу Бакр ал Багдади, съобщи Франс прес.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман каза, че след като текстът на видеото бил преведен от арабски, станало ясно, че мъжът, чието име не се назовава, обявил, че „действа в знак на отмъщение срещу германците, защото те стоят на пътя на исляма”. 

Въпреки че това е четвъртият акт на терор и предполагаем атентат

правителството на Германия призовава да не се отъждествяват терористичните актове с пристигналите в страната бежанци. 

Инцидентът стана само часове, след като друг мигрант посече с мачете жена и рани още двама в германския град Ройтлинген. Убиецът е 21-годишен сириец, който вече е задържан от полицията. Преди също е имал подобни прояви. Действал е сам. 

Дни по-рано 18-годишният Али Давид Сонболи се самоуби, след като преди това застреля 9 души в Мюнхен. Вчера властите там задържаха друго лице, за което се твърди, че е знаело за готвената атака, но не е сигнализирало.

Седмица по-рано друг мъж рани петима с брадва във влак. По-късно стана ясно, че нападателят е афганистански мигрант тийнейджър.