Още по темата

Един цивилен бе убит, а двама войници - ранени, след експлозия на кола бомба в окръг Мардин, Югоизточна Турция.

Колата бомба е била взривена край пост на жандармерията в град Омерли. Цивилният, който е загинал, е бил шофьор на камион, който минавал оттам.

Според източници от силите за сигурност 

нападението е извършено от Кюрдската работническа партия (ПКК).

На 8 юни - само ден след атентата в Истанбул, при който загинаха 11 души, имаше нов удар, и то в град Мидят - в същия окръг Мардин. Тогава шестима загинаха, а над 30 бяха ранени. Оказа се, че двама полицаи с български корен са сред жертвите. Единият е Кадир Джихан Карагьозлю, който е родом от Шумен. Той е завършил полицейско училище и университет в Истанбул. От 9 месеца е семеен. 32-годишната Нефизе Йозсой, която също е изселница от България и е от село село Чифлик до Кърджали, също загина. 

 

Никой все още не е поел отговорност за нападението днес, но кюрдски екстремисти редовно организират атаки с коли бомби срещу полицията и силите за сигурност.

В началото на месеца нападение с кола бомба бе извършено срещу полицейски участък в югоизточната провинция Мардин, като бяха убити двама полицаи и двама цивилни, а ранените бяха над 30 души.

Насилието избухна миналата година между кюрдските бунтовници и правителствените сили,

прекратявайки примирието, постигнато през 2013 г. след тайни преговори между лидера на ПКК Абдула Йоджалан и турската държава.

Турция води мощна офанзива срещу ПКК, която е обявена за терористична групировка от Анкара и нейните западни съюзници, с т. нар. "прочистващи" операции в няколко града в югоизточната част на страната.

Турция последните месеци е разтърсвана от атентати, като най-често те са насочени срещу военни или полицейски обекти, което се свързва с почерка на ПКК.

През март отцепилата се от ПКК дисидентска група "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атака срещу автобус на военните в столицата Анкара, при която загинаха 35 души. В началото на май в Диарбекир, югоизточна Турция, загинаха трима души, а 45 бяха ранени при взривяване на кола-бомба, докато покрай нея минавал полицейски автомобил.