Още по темата

Избягалият в Белгия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон обмисля различни нестандартни варианти за връщане в Испания, за да встъпи в длъжност като регионален лидер след изборите в автономната област, съобщи в. „А Бе Се” (ABC) като се позова на близки до политика лица.

По информация на изданието, имайки предвид заповедта за ареста му в Испания, политикът търси как да се върне в кралството.

Карлес Пучдемон пак спечели Каталуния

Изгнаникът Пучдемон вече не го грози арест в чужбина, кой ще управлява Каталуния след изборите

Той обмисля да пътува в багажника на кола или да се маскира като друг човек. Други варианти са планински преход или укриване на плавателен съд.

Пучдемон разчита на помощта на служители на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра, които няма да му забранят да влезе в регионалния парламент в деня на гласуването на кандидатурата на новия лидер на автономията.

Политикът смята, че като бъде утвърден на поста ръководител на Каталуния, централните власти няма да посмеят да го задържат и да го изпратят в предварителен арест, а ако прибягнат до такива мерки, Европа няма да ги подкрепи.

На 27 октомври парламентът на Каталуния прие резолюция за обявяване на независима република.

В отговор испанският сенат одобри искането на Мадрид за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на региона.

След това беше взето решение за отстраняване от длъжност на Пучдемон и на членовете на неговото правителство. Освен това, премиерът Мариано Рахой разпусна каталунския парламент и насрочи избори в Каталуния.

На изборите трите сепаратистки партии получиха 70 от общо 135 депутатски мандата. Най-много гласове получи коалицията на Пучдемон „Заедно за Каталуния”.

Според правилника на регионалния парламент, кандидатът за поста лидер на автономията трябва лично да се яви пред депутатите и да представи програмата си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.