Още по темата

Силен трус с магнитуд от 4,8 и с дълбочина 11 км е усетен в централна Италия, където в нощта на вторник срещу сряда земетресение от 6,2 по Рихтер доведе до разрушения и вече 278 жертви. Близо 400 са ранените.

Една от новите жертви е и

8-годишната Джулия Риналди, която умира, спасявайки 4-годишната си сестра Джорджия,

съобщава NOVA, позовавайки се на информация от английския в. „Телеграф“ („The Telegraph“).

Двете деца спели спокойно в стаята си в къща в италианското градче Пескара дел Тронто, когато стените и таванът започнали да клатят. Нито Джулия, нито Джорджия имали време да напуснат къщата. Родителите им също нямали време да стигнат до тях.

Джулия легнала върху сестра си и обгърнала тялото й с ръце. Последвало срутване. Двете деца прекарали 16 часа под отломките, преди да бъдат извадени. Героичните действия на 8-годишното момиче спасили живота на сестра му, но отнели нейния собствен.

Новото земетресение беше регистрирано около 06,30 ч. местно време в петък сутринта, има съборени сгради. 

В същото време повече от 48 часа след разрушителното първо земетресение почти няма надежда за оцелели под руините. Около 200 са хората, които все още са в неизвестност. 

Досега италианските власти са обявили официално за 252 жертви на земетресението, но след това съобщението бе за 267, а сега те вече са 278. 

Има и добра новина - 215 са хората, извадени под руините живи. 

С труса от петък, който е най-силният от всички над 900 вече регистрирани от сряда насам, земята е пропаднала с около 10 см.

Налага се и евакуация на журналистите, отразяващи трагедията, предаде кореспондентът на NOVA от мястото на трагедията. 

Най-лошият късмет е часът на труса, към 3.30 през нощта във вторник срещу сряда,

защото всички хора са били по домовете си или като туристи - в хотелите и къщите за настаняване.

Дълбочината на труса бе от 4 км. Бедствието удари в провинция Риети на 100 км североизточно от столицата Рим. 

Правителството гарантира, че ще възстанови напълно щетите след труса. Трябва да помогне и на хората, загубили домовете си. В момента правителството и гражданската защита са осигурили палатки на хората, останали без домове. Става въпрос за малки, високопланински селища и застрояването е много характерно - много къщи са струпани една до друга. 

Жива след 17 часа! Радостен миг след унищожителното земетресение

Най-разрушителните земетресения за 2016 г. 

Българка за труса в Италия: Беше страшно

Италия въведе и извънредно положение в най-пострадалите от земетресението райони. За оказване на спешна помощ правителството е отпуснало 50 милиона евро.

Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци.

Сред тях има и бежанци: