Още по темата

Великобритания отбелязва 20 години от трагичната смърт най-обичаната жена в кралството – принцеса Даяна.

В двореца Кенгсингтън тази година беше открита зашеметяваща градина в памет на принцеса Даяна. „Бялата градина“, е вдъхновена от спомените за живота, стила и образа на Даяна, пише The sun.

 

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯ КАК ПОЧИТАТ ПАМЕТТА НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА

Принцовете Уилям и Хари за разлика от предишни години ще почетат паметта на майка си по-дискретно. Двамата решиха в сряда да се срещнат с представители на благотворителни дружества, подкрепяни от принцеса Даяна.

Те направиха и обиколка на „Бялата градина“. В нея са посадени бели английски рози, незабравки, гладиоли и др.

Последният телефонен разговор между Даяна и синовете й

Извън двореца Кенсингтън, засвидетелствайки почитта си към Лейди Ди, британците поставят цветя, снимки и послания.

Междувременно Фредерик Майе, френският лекар, който случайно попада на мястото на инцидента в Париж и оказва първа помощ на жертвите, без първоначално да разбере кои са, е споделил, че разбира защо хората и до ден днешен са подвластни на принцеса Даяна.

Таен запис на принцеса Даяна разкрива мъката ѝ

"Тя умееше да печели хорската любов. Една принцеса не може да умре по този начин.

Не е справедливо. Не е нормално. Мисля, че това е една от причините хората и до ден днешен да помнят този трагичен и безсмислен инцидент", казва Майе пред Associated Press.

Даяна загива на 31 август 1997 г. заедно с приятеля си Доди ал Файед.

Лимузината им катастрофира в парижки тунел, докато ги преследват папараци с мотоциклети.

Дали е имало предварителен замисъл или е било просто трагичен инцидент най-вероятно никога няма да стане ясно.

Едно обаче е сигурно - смъртта на Даяна потресе целия свят, но тя остана жива в сърцата на хората по цял свят като най-обичания член на кралската фамилия на всички времена.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ПРЕКРАСНАТА ВИЗИЯ НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА

Принцеса Даяна в продължение на 15 години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс, но бракът им официално се разпада на 28 август 1996 г.

Принц Чарлз и Даяна имат двама сина - принцовете Уилям и Хенри.

Наричана "принцеса на народа" Даяна е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Самата лейди Даяна е казвала: "Никога няма да предам тези, които вярват в мен.

Където и да отида по света, на всички ще нося любов: на прокажените, на болните от СПИН, на крал, на кралица, на президент."

За цялата неуморна работа, която е вършила през годините, не случайно през 2002 г. лейди Даяна е класирана на трето място в анкета на BBC за най-великите личности в историята на Великобритания и е трета в аналогично допитване, обхванало целия свят.

"Никога няма да има друга като Даяна", казва Ингрид Суърд, главен редактор на списание "Маджести" и автор на биографична книга за принцесата.

Принц Хари: Доволен съм, че бях на погребението на майка ни

Братът на принцеса Даяна: Излъгаха ме за погребението ѝ

Две десетилетия след кончината Лейди Ди отново е на първите страници. Нови разкрития за личния й живот и куп телевизионни документални филми се появиха около датата на годишнината от смъртта й.

Хари и брат му Уилям дадоха поредица от интервюта по повод 20-ата годишнина от смъртта на майка им. Когато губят майка си, принц Уилям е на 15 г., а брат му на 12 г. 

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОКОЙНАТА ПРИНЦЕСА ДАЯНА И ДВАМАТА Ѝ СИНОВЕ

"Едно от най-трудните неща, които трябваше да приемем, е че хората, преследвали колата на майка ми в тунела през онази нощ, са същите, които са я снимали, докато тя е умирала на задната седалка на автомобила", заяви принц Хари пред BBC.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.