Още по темата

ЕС би изгубил около 1,2 милиона работни места, ако Великобритания напусне съюза без общо търговско споразумение с останалите членки.

Такова предупреждение отправи белгийският министър на икономиката Крис Петерс по време на срещата на върха на ЕС, в която основна тема е Брекзит.

Това са най-големите заплахи за България

Иван Костов: Има 50% риск от разпадане на ЕС

ЕС иска от Великобритания да плати за напускането си

Без да има съгласие върху по-нататъшните икономически и търговски отношения между Обединеното кралство и останалите страни-членки, то ще излезе от митническия им съюз. Така таксите за внос и износ от Острова ще достигнат 2,22 милиарда евро, смята Петерс.

Такива разходи за бизнеса ще доведат до загуба на 42 000 работни места само в Белгия, 526 000 в самата Великобритания и поне 1,2 милиона в целия ЕС, гласят данните на белгийския министър.

На заседанието на Европейския съвет правителствените лидери на страните-членки дадоха своеобразна „зелена светлина” за начало на втора фаза от Брекзит, каквато са именно преговорите за търговска сделка с излизащата Великобритания.

Кралството ще напусне съюза през март 2019 година, като въпросът е дали дотогава ще успее да уреди общо споразумение по ключови теми със страните от съюза. В противен случай предстои т.нар. „твърд Брекзит”, при който Островът ще трябва да договаря бъдещите си отношения с всяка страна по отделно.

Преговорите между Лондон и ЕС започнаха на 19 юни, като до момента се обсъждат три спорни въпроса – правата на гражданите в ЕС, живеещи във Великобритания и на британците, живеещи на континента; границата между Северна Ирландия и Република Ирландия (втората е независима държава, част от ЕС – б.р.) и размера на сумата, която Великобритания ще плати на ЕС при излизането.

Никой от тези въпроси все още не е решен, а миналия месец преговарящия от страната на съюза Мишел Барние алармира за застой в диалога.

Първоначалните настоявания на ЕС бяха Лондон да плати 500 милиарда евро за излизането си. Миналия месец британският премиер Тереза Мей цитира коренно различно число, което се струва адекватно на правителството й – 20 милиарда.

След срещата, която продължи вчера и днес, Мей заяви, че финалният размер ще бъде установен в бъдещото „финално споразумение” с ЕС.

Премиерката обаче заяви, че двете страни са много близо до съгласие относно правата на гражданите. Темата включва социалните плащания и условията за постоянно пребиваване на милионите европейци, в това число и десетки хиляди българи, които работят във Великобритания.

„Далеч сме от необходимите финансови ангажименти, които да доведат до отваряне на втора фаза”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Въпреки това лидерите се съгласиха, че тя може да започне през декември, а дотогава ще се ангажират с необходимите разговори помежду им за изчистване на съществуващите разногласия с Лондон.

„В работата си не допускаме сценарий „без сделка”. Мразя този сценарий. Не знам какво означава”, заяви след срещата на върха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.