Още по темата

Турция вероятно няма да се присъедини към Европейския съюз, докато Реджеп Тайип Ердоган е президент на страната. Това е заявил германският еврокомисар Гюнтер Йотингер в интервю за вестник „Билд“.

Имайки предвид настоящите условия, присъединяването не е реалистично преди края на следващото десетилетие, допълнил комисарят по цифрова икономика и общество.

В неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел каза, че не предвижда Германия да влезе в Европейския съюз в рамките на политическата му кариера.

Според Габриел евроблокът няма да бъде в позиция да приеме Турция, дори

ако утре Анкара отговаря на всички изисквания за членство.

Турция започна преговори за присъединяване през 2005 г., но засега има много слаб напредък.

Перспективата преимуществено мюсюлманската страна да стане еврочленка тревожи много държави в Евросъюза. Отношенията с Брюксел станаха още по-обтегнати след осуетения опит за преврат в Турция от 15 юли и чистката, която Анкара предприе впоследствие, коментира Ройтерс.

Турция обвини Гюлен, иска 1900 г. затвор

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

В Турция: ДПС има връзки с Гюлен

Сблъсъкът на исляма край Босфора

През юни германските депутати приеха резолюция, с която окачествиха масовите убийства през 1915 г. на арменци в Османската империя като геноцид. Това вбеси Турция, която отхвърля твърденията, че убийството на християните арменци от османските сили по време на Първата световна война е равносилно на геноцид.

Преди близо месец Йотингер заяви, че решението да се отмени визовият режим

за турските граждани няма да бъде прието тази година. 

"Смъртното наказание не е съвместимо с нашите ценности и споразумения", каза той тогава за вестник на германската медийна група "Функе".

"Нито една страна не може да стане член на ЕС, ако въвежда смъртно наказание," каза Йотингер, позовавайки се на намерението на турските власти за връщане на смъртното наказание след опита за военен преврат.