Още по темата

Началникът на военновъздушните сили на Обединеното кралство предупреди, че Русия може да нанесе „катастрофален” удар на икономиката на Запада, просто като прекъсне комуникационните и интернет кабели на дъното на Атлантическия океан.

Сър Стюарт Пийч смята, че кабелите са лесно уязвима цел. А в същото време те осигуряват интернет и комуникационни връзки между отделни страни и континенти, съобщава BBC.

Това са най-големите заплахи за България, Русия реагира

Спор Борисов-Нинова за новата сила на НАТО в Черно море

“Ръждясалата” руска армия технологично изненада Запада

Цялата мрежа от около 428 кабелни линии се разпростира на разстояние 1,1 милиона километра, обикаляйки земното кълбо.

Огромни количества данни текат под вълните по оптични влакна, тънки колкото лист хартия.

За съжаление, въпреки че технологията е сравнително надеждна, тези кабели са физически крехки. Влакната са обвити в стоманена оплетка и след това са запечатани в пластмаса, но много от тях са дебели само 3 см. в диаметър.

Природните бедствия могат да ги повредят, а дори и кораб, който пуска котва, може да ги скъса. Това се случи в пристанището на Александрия в Египет, спирайки част от комуникацията между Европа, Африка и Азия.

Западните военни се притеснени от модернизирането на руския флот, готовността на Русия да използва информационната война като средство за натиск и засиленото присъствие на руски подводници в Северния Атлантически океан.

А Великобритания и нейните съюзници от НАТО нямат достатъчно действащи подводници, кораби и самолети, за да поддържат постоянна бдителност в района.

„Фактът, че хората няма да могат да влязат във „Фейсбук”, ще бъде само един малък, малък аспект на всички смущения, които биха били причинени, ако тези кабели бъдат засегнати”, коментира експертът Кийр Джайлс, който работи с мозъчния тръст на „Чатъм Хаус”.

„Международните търговски и финансови транзакции минават по подводни кабели. Икономическото въздействие ще бъде огромно и незабавно”, добавя Джайлс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.