Още по темата

Депутатът от Народно-републиканската партия в Турция Ерен Ердем бе осъден на затвор заради обида на Реджеп Ердоган. При това, не като президент, а още от времето му на премиер.

Междувременно продължават и операциите срещу кюрдското малцинство в Турция, което Ердоган сравни с „Ислямска държава” - вижте във видеото.

Престъплението си Ердем извършил на 8 ноември 2012 г. чрез изявление пред медиите, а първоинстанционният съд през септември 2013 г. е постановил глоба в размер на 7 000 лири. Това решение е влязло в сила на 27 януари 2014 г. Впоследствие паричната санкция е променена на 350 дни лишаване от свобода и 700 часа обществено-полезен труд.

Уведомлението за това е било изпратено на стар адрес на депутата и той така и не е разбрал, че е осъден, има забрана да напуска страната и ще трябва да влезе в затвора.

Тази година е издадена заповедта за незабавния му арест, но депутатският му имунитет я е възпрепятствал, уточнява опозиционният в.“Джумхуриет“.

Това препятствие беше отстранено на 20 май от управляващата Партия на справедливостта и развитието, контролирана от президента Реджеп Ердоган, който според турската Конституция трябва да е надпартиен.

Турските депутати ще бъдат без имунитет срещу съдебно преследване

Новият турски премиер - верен на Ердоган

Ердоган поема пълен контрол над Турция

На 4 юли вечерта Ердем бе свален зрелищно от самолета за Берлин и това осуети намерението му да празнува Рамазан байрама с близките си в Германия.

Общо 152 депутати са обвинени за 799 престъпления срещу личността на президента Ердоган, държавата, институциите и нацията в Турция. В ход е процедурата за свалянето на имунитета им.

Сред „престъпниците” са независимата представителка на Анкара Айлин Назлъака, 29 депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, 57 от основната опозиционна Народно-републиканска партия, в това число и нейния лидер Кемал Кълъчдароглу, 55 от прокюрдската Демократична народна партия, 10 от Партията на националното действие, както и водачът ѝ Девлет Бахчели.