Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган навлезе още по-дълбоко в дипломатическия скандал с Европа, заявявайки, че ще е по-лесно, ако ЕС просто отхвърли кандидатурата на Турция за присъединяване към блока.

"Ако референдумът на 16 април получи "да", няма да влезем в ЕС? Ако вземат това решение, ще направят работата ни по-лесна", каза той по време на митинг в южния град Анталия.

Меркел ще мълчи до 16 април

Чавушоглу: Ще бием "османски шут" на Европа

По неговите думи вотът ще бъде "точката на пречупване" между двете страни.

Държавният глава добави, че Анкара може първа да преразгледа отношенията си с Брюксел. Ердоган намекна, че може да има и втори референдум по въпроса дали да продължи преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Берлин: Ердоган се нуждае от враг

Турция блокира работата на партньори в НАТО

Германия и Турция в дипломатическа война

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г.,

но те напредват бавно заради противоречия по въпроса за Кипър, за човешките права и по други теми, припомня Ройтерс. 

Преди дни Кати Пири, докладчик на Европейския парламент за Турция, заяви, че ЕП ще трябва да прецени дали новата структура на управление на страната отговаря на критериите на ЕС за присъединяване.

БГНЕС припомня, че преди дни Реджеп Ердоган заяви, че очаква парламентът да възстанови смъртното наказание. Това вероятно ще се случи след референдума за промени в конституцията, чрез които ще се дадат повече правомощия на държавния глава.

Той добави, че би подписал такъв закон "без колебание".

Ердоган многократно предупреждаваше ЕС за възможността Турция да възстанови смъртното наказание, но това е първият път, в който той директно призова парламента да го одобри след общественото допитване.

Междувременно днес Турция привика швейцарски дипломат заради протест срещу Ердоган в Берн

Министерството на външните работи на Турция привика заместник-посланика на Швейцария в Анкара заради протест срещу турския президент в швейцарската столица, предаде Ройтерс, цитирайки Анадолската агенция.

Според турската информационна агенция около 250 души, включително поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), са провели по-рано днес демонстрация в Берн, призовавайки да се гласува с "не" на референдума през април, който може да донесе на Ердоган нови правомощия.