Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган взе неочаквано решение, след като реши да оттегли всички съдебни искове за обиди по негов адрес, съобщават медиите там.

В момента той води почти 2000 такива дела:

"Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен", каза турският президент в петък на официална вечеря в памет на загиналите невинни граждани при опита за преврат в страната в средата на юли.

Сред подсъдимите за обида има лидери на опозиционни партии, както и много хора, които са публикували коментари за него в социални медии.

Въпреки, че реши да прости на хората, които са накърнили честта му, Ердоган остава твърд по отношение на вижданията си за Запада:

"Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи!", призова Ердоган, като се обърна към всички лидери и държави, които взимат отношение във връзка със събитията в страната:

"От ЕС или други западни държави...Нито един представител не дойде да поднесе съболезнования", заяви още Ердоган и отбеляза, че „237 цивилни и лоялни членове на силите за сигурност са загинали при опита за преврат“.

В същото време беше съобщено, че Турция е затворила най-малко 131 медии след опита за преврат.

Те включват три информационни агенции, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 ежедневника, 15 списания и 29 издателски къщи, твърди Al Jazeera.

Има привикани за разпит и арестувани десетки журналисти, заради което Анкара отнесе още критики от различни международни организации.

Междувременно привърженици на Ердоган също не липсват. Утре се очаква да се съберат най-малко 30 000 души в Кьолн, които да изразят подкрепата си за турския президент. Успоредно се организират и няколко демонстрации против Ердоган.

Властите там заявиха, че са обезпокоени от провеждането на митинга.