Още по темата

Американските въоръжени сили биха загубили бъдеща война с Русия или Китай, предупреждава изследователската корпорация Ранд, един от водещите мозъчни тръстове в САЩ, в доклад. Части от него публикува на сайта си CNBC.

Възможностите на Русия и Китай са напреднали толкова много, че в определени ситуации те биха могли да имат военно предимство пред американските сили, се посочва в доклада.

Един от авторите му заявява, че САЩ все още могат да обърнат нещата чрез устойчиви инвестиции в определени военни способности.

Колко лесно президентът на САЩ може да започне ядрена война

Какво има в ядреното куфарче на САЩ

В доклада се посочва също, че заплаха представлява и нарастващият ядрен арсенал на Северна Корея. За да се противопостави  на това, САЩ и нейните съюзници имат "малко задоволителни варианти за действие".

Северна Корея: Въпросът е кога ще избухне войната със САЩ

Авторите на документа са убедени, че американските въоръжени сили в момента не са достатъчно подготвени и обучени и биха могли да загубят война, независимо от численото си превъзходство -  2,7 към 1 спрямо Русия и 6 към 1 спрямо Китай.

Осигуряването на военна мощ, предвидена в амбициозната програма за национална сигурност на САЩ, никога не е било лесно, но в последно време това се превърна в още по-сложна задача. Съвпадането с орязването на бюджета за отбрана доведе до това, че сега не е ясно ще успеят ли американските военни за изпълнят поставените им задачи, посоват от Ранд.

Експертите отбелязват, че НАТО би могло да срещне трудности, ако руски военни навлязат в Балтийските страни и задават въпрос: Способни ли са САЩ в подобен случай бързо да задействат военно-въздушите си сили, като отчитат, че Русия има съвременна система за противовъздушна отбрана.

Стигаме до извода, че в сегашния момент НАТО не е способен да защити Балтийските страни в случай на внезапно нападение от Русия, казват от Ранд.

WSJ: Русия води нов тип война срещу НАТО

По отношение на Китай, САЩ едва ли могат да направят нещо, ако Пекиин реши да възстанови контрола на Тайван, се посочва още в доклада.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК