Още по темата

Десетгодишни момичета са принуждавани да се омъжват, а около 700 милиона жени и момичета в цял свят са сключили брак преди да навършат 18 години.

Това се посочва в нов доклад на организацията "Спасете децата", публикуван днес по повод Международния ден на момичетата.

Вижте кои са моделите на подражание на младите момичета в галерията ни

Цитирана е прогноза на ООН, че до 2050 г. около 1,2 милиарда непълнолетни момичета може да бъдат принудени да се омъжат, като сред основните причини за това са бедността и войните.

"Ранният брак поставя момичетата в неблагоприятно положение, лишавайки ги от основните им права да учат, да се развиват и да бъдат деца", коментира Сузана Крюгер, изпълнителен директор на германския клон на "Спасете децата”.

Самата Германия е определена като страна, в която детските бракове са "сравнително чести".

Експеримент с малолетна булка шокира мрежата

Скандал с обрязване на жени в Русия

ИДИЛ нареди генитално осакатяване на жените в Мосул

"Спасете децата", независима организация за подпомагане на деца в нужда, класира 144 държави въз основа на това къде е най-трудно да си момиче от гледна точка на образование, брак в детска възраст, бременност при тийнейджърките и смърт при раждане.

Малтретирането на момичета е най-силно изразено в Субсахарска Африка, а страните с най-малки деца булки са Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия.

Една от най-варварските практики прилагани спрямо момичета е т. нар. обрязване. При него се отрязва част от клитора на децата, често с обикновен нож или дори със зъби. В някои страни се отрязват и срамните устни. След това обикновено следва зашиване, като се оставя само една малка дупка за да може детето да ходи по малка нужда. Тази практика не почива на никакви религиозни правила, но е дълбоко залегнала в бита на много народи от Северна Африка и Близкия Изток, където се изповядва предимно ислям.

В Нигерия има райони, където мъжът трябва да се докаже като разкъса шевовете на обикновено малолетната си булка с пениса си в първата брачна нощ. За да избегнат посрамване много от мъжете използват нож.

Почти всички момичета в Египет и Афганистан са подложени на обрязване.

Вижте нашата галерия с деца булки от Непал

В доклада се споменават и западни страни като САЩ и Великобритания, където е висок броят на момичетата, които забременяват в тийнейджърска възраст.

Според доклада момичетата по-често стават жертва на малтретиране и болести, предавани по полов път.