Къде отиват бойците от "Ислямска държава"
Източник: wikimedia.org
13

Х ванали ли са МВР наистина висш член на ръководството на "Ислямска държава"? Засега такова потвърждение няма. Описанието му, дадено от прокуратурата, че се разхождал с колан с експлозиви, ръчни гранати и пистолети, не отговаря на образа на хората, стоящи на върха на най-смъртоносната досега терористична организация. За него няма информация и в документите, свързани с йерархията на "Ислямска държава".

Питанки създават както липсата на по-качествена информация от страна на нашите власти, така и несъответствия с данните, които има за структурата и начина на действие на организацията. Засега може да се каже, че ако има връзки с ИД, мароканецът е по-скоро сътрудник, отколкото „на сравнително висока позиция в йерархията“, както се изрази говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арестувахме мароканец - член на "Ислямска държава"

Арестуваният у нас джихадист бил високо в йерархията на ИД

Защо Мароко издирва този човек и защо за него почти няма данни, са само част от въпросите. Детайлите около този случай тепърва ще се разкриват или поне така се надявам. Помним станалото на „Цар Симеон“, с човека, който беше представен за „командир от ИД“, за да разберем накрая, че е провинил се агент на ДАНС.

Наргилета и джихад - Кой е човекът на "Ислямска държава" в София

Покрай ареста на Науфал Захри сега, обаче, отново се породиха въпроси, които витаят вече трета година покрай развитието на групировката и какво ще стане с бойците й.

От края на миналата година, когато главните крепости на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия започнаха да падат в ръцете на водената от САЩ коалиция, службите в САЩ, ЕС и Северна Африка са особено притеснени от потенциала на завръщащите се бойци.

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

Тези страхове, обаче, все още не се изпълняват. Онова, което учудва членове на разузнаването в няколко европейски страни е разминаването в очакванията – потокът от завръщащи се е много по-малък, но това също може да е лош сигнал, според анализатори. Така например, много бойци предпочетоха да се бият до смърт в Ракка и Мосул, но не и да напуснат градовете. Стотици бяха обкръжени в Ракка, но по данни на американската армия, голяма част от оцелелите са заминали за други фронтови зони като Либия, Афганистан и Филипините.

Около 40 000 бойци от 120 държави се присъединиха към битките в Сирия и Ирак за последните четири години. От тях, близо 5000 са европейски граждани, от които 1500 са се завърнали, включително семействата им. Останалите или са загинали, или продължават да се бият и да търсят нови начини да участват в боевете.

Разбира се,

чуждите бойци продължават да бъдат опасност за Европа и Северна Африка,

но различни фактори пречат повече от тях да се завръщат в родните си държави. Мнозина загинаха след въздушните удари на САЩ и напредването на подкрепените от тях Сирийските демократични сили и иракската армия. Няколко стотин загинаха при опити за излизане от Ракка и Мосул в посока други фронтове.

След атаките в Париж и Брюксел, европейските държави – включително и България – затегнаха граничния контрол и разузнавателните мисии. За една част от бойците се вярва, че се намират в трети страни като например Турция.

Според Международния център за изследване на радикализацията, повечето чужди бойци няма да опитат да се завърнат в страните си, а ще се прегрупират и ще премислят следващите си ходове.

В търсене на нови войни

Така например, след като "Ислямска държава" загуби центровете си в Сирия и Ирак, стотици бойци заминаха за Филипините, Афганистан и Либия. Атентаторът от Манчестър, който уби 22 души миналият май, планира атаката си именно от Либия. Според ЦРУ, бойците ще опитват да се пренасочват към конфликтните зони в Северна Африка и Азия.

Десетки убити и ранени в Манчестър, ИД пое отговорност

За да проследяват движението на бойци по-добре, европейските служби създадоха общ лист на издирвани съвместно с Интерпол, както и няколко контратерористични хъбове в Холандия, където се събира цялата налична информация.

Част от информацията беше събрана по време на специалната американска военна програма в Йордания, наречена „Галант Феникс“. През Аман, американски и европейски експерти по тероризъм събират данни от Сирия и Ирак, откъдето я изпращат на служби в Европа и Югоизточна Азия.

Според тях, най-голяма опасност в момента представляват не чуждите бойци, а вдъхновените от пропаганда симпатизанти на "Ислямска държава", които никога не са стигали до Сирия, Либия или Ирак.

Без липса на директен достъп до базата данни няма как да знаем цялата информация, но атаките в Европа показват, че ИД продължават с опитите да рекрутират хора на самия континент, които или не са успели да стигнат до Сирия, или не са възнамерявали да напускат страните си.

Днес, дори с новите рестрикции от страна на Турция по границата й със Сирия, южната ни съседка продължа да бъде „гара-разпределителна“ за чужди бойци. След падането на Ракка и Мосул, Турция стана място, в което се опитват да се скрият членовете на Ислямска държава, успели да напуснат Сирия. Така например, градове като Урфа и Газиантеп отдавна са известни с активността на джихадисти. През последните две години именно там бяха убити от ИД сирийски активисти и журналисти.

Ако бойците на "Ислямска държава" се прегрупират в Турция, те могат да се придвижат към Европа на малки групи по бежанските пътища. Лидерството на "Ислямска държава" опитва вече три години да инфилтрира бежанския поток, плащайки хиляди долари на каналджии, за да прекарат бойци на организацията към Европа. Досега тази стратегия не се оказа успешна, но все още има риск ИД да опитат да изпращат свои членове през Гърция и Турция.

В началото на тази година нови документи, иззети от "Ислямска държава", след като организацията се изтегли от части в Източна Сирия, показват възможността бойци да са получавали инструктаж как да избегнат залавянето си и съответно да не бъдат депортирани към страни, където могат да бъдат арестувани.

Според доклад на ООН по темата, завръщащите се бойци се разпределят в три категории: тези, които са се откъснали от идеологията на "Ислямска държава" и биха могли да се реинтегрират в обществото; малка група от бойци, които се завръщат, за да извършат атаки и третата група, съставена от хора, прекъснали връзките си с ИД, заради несъгласие с организацията, но които продължават да бъдат радикализирани и биха се присъединили към друга организация.

В Северна Африка правителствената са притеснени

И докато "Ислямска държава" загуби повечето си територии и сила в Сирия и Ирак, правителствата в Северна Африка смятат, че завръщащите се от Близкия изток, представляват сериозна заплаха за сигурността в района.

Последните доклади посочват, че около 5600 чужди бойци са напуснали фронтовите линии след загубите на "Ислямска държава". Стотици бойци от Северна Африка, включително Тунис и Мароко, вече са се завърнали в страните си по данни на специализираната група „Суфан“, която се занимава с проследяване на бойци.

Трябва да се припомни, че Северна Африка е основен „износител“ на бойци за "Ислямска държава" и други терористични групи, предлагащи добро заплащане. Именно от Северна Африка тръгват хиляди желаещи да се включат или към Ал Кайда, или към "Ислямска държава". Остава въпросът – къде са останалите, които не са се завърнали?

Според анализатори, докато едни бойци ще се включат в своите общности вкъщи, други търсят възможност в следващ конфликт, където да предложат услугите си. Северна Африка предлага възможност за хора с боен опит, а ситуацията в региона довежда до повторното появяване на "Ислямска държава".

В Египет няколко групи, включително Ансар Бейт ал Макдис, които се врекоха във вярност на ИД, контролират големи площи от Синайския полуостров, граничещ с Газа и Израел. Там, тези групи установиха свои собствени правила и контролират стотици хиляди местно население, от което събират данъци и получават логистична подкрепа.

Въпреки опитите на египетските власти да изтласкат бойците, засега нямат особен успех. Същото може да се каже и за политиките им за реинтеграция и превенция, които може да се каже, че са с близки до нулата резултати.

От Египет, някои от организациите простират своите мрежи до Субсахарска Африка и Африка. В края на 2017, свързани с "Ислямска държава" бойци убиха четирима войници от американските специални части в Нигер.

Либия също продължава да е сериозен проблем за сигурността в Северна Африка. Страната е разделена на няколко части между враждуващи помежду си сили. В тази атмосфера не може да се говори за особени опити да се спират "Ислямска държава" и джихадистите се завърнаха в края на 2017. От Либия те имат възможност да влияят на бойци от съседни държави.

От 2014 г. мароканските власти са разбили 53 терористични клетки, свързани с "Ислямска държава". 1660 мароканци са в редиците на групировката, включително 280 жени и 370 деца. 221 души са се завърнали и са част от програмите за реинтеграция на мароканското правителство. 596 души пък са убити в Сирия и Ирак.

Алжир също има проблеми с активност на местни бойци. Завърналите се от Сирия алжирци са много по-малко от онези, които се сражават срещу правителството в редиците на Ал Кайда вече години наред. Според разузнавателните данни, повечето алжирски и марокански бойци в състава на "Ислямска държава" са все още активни и се пренасочват към Либия, Филипините и най-вече Афганистан.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 12 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака