Още по темата

Българската журналистка Моника Евстатиева е оцеляла след смъртоносна атака в Афганистан, при която загинаха двама човека от екипа й, част от Американското национално обществено радио (NPR).  

Това е станало при нападение на талибани в неделя. 

Журналистическият екип, състоящ се от продуцента Моника Евстатиева, репортера Том Боумън, фотографа Дейвид Гилки и колегата им, също фотожурналист и преводач Забихула Тамана, са били част от конвоя на афганистанската армия. Движили са се в южната част на Афганистан, близо до Маржах, когато конвоят попада под обстрел от талибаните, съобщи на сайта си радиото.

Журналистите пътуват в две коли. Едната - в която са фотографът и преводачът, управлявана от афганистанки войник, е улучена от снаряд. 

Загиват фотографът на 50 години, и 38-годишният преводач, също журналист, както и шофьорът.  

Моника и военният репортер не са ранени, те са били в друга кола. 

Дейвид Гилки работи за NPR от 2007 г.,

а през 2011 е избран за „Фотограф на Годината“ от Асоциацията на Фотографите на Белия Дом.

Той е смятан за един от най-добрите фоторепортери. Отразявал е конфликтите в Афганистан и и Ирак, в ивицата Газа, както и апартейда в Южна Африка. Не се е уплашил от разпространението на болестта Ебола, когато е бил в Либерия и от силното земетресение в Хаити. Трудно е да се каже кой е най-вълнуващият момент в кариерата му, пишат колегите му от радиото. 

Вижте снимките му тук

38-годишният Тамана, който колегите и приятелите наричали Заби, оставя три деца. Той е работел в редица известни агенции в цял свят. 

Двамата загинали - Тамана вляво и Гилки вдясно: 

Моника Евстатиева учи в Американския университет в Благоевград

(2005-2006), където работи и за местното радио АУРА. Моника участва и в проект по създаване на Асоциация на студентските радио-станции в България.

От 2006-а година тя е в столицата на Съединените щати Вашингтон, където е редактор и продуцент в ежедневната програма „All Things Considered“ (ATC) на Американското национално обществено радио.

Само преди няколко дни Моника Евстатиева споделя снимка в профила си във "Фейсбук" от Кабул от столицата на Афганистан: