Още по темата

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе най-сетне подаде оставка. Новината съобщи говорителят на местния парламент Джейкъб Муденда, информира Би Би Си (BBC).

ВИЖТЕ В СНИМКИ АТМОСФЕРАТА В ЗИМБАБВЕ СЛЕД ОСТАВКАТА НА РОБЪРТ МУГАБЕ

Изненадващото съобщение прекрати изслушването, започнало срещу Мугабе.

Депутатите реагираха на новината с радостни възгласи, а хората започнаха да ликуват по улиците.

Краят на една 37-годишна диктатура, започнала с мечта

Изстрели и експлозии в Хараре, военни отричат преврат

До сега Мугабе отказваше да се оттегли от поста си, въпреки че военните превзеха властта преди седмица, а дни наред хората протестираха по улиците с искане за оставката му.

В писмото не се споменава

кой ще наследи Робърт Мугабе.

Според конституцията това трябва да е вицепрезидентът Фелекезела Мфоко, поддръжник на Грейс Мугабе – съпругата на Робърт Мугабе. Джейкъб Муденда заяви, че вече се предприемат действия, за да се гарантира, че страната ще има нов лидер най-късно до края на деня в сряда.

По-късно беше съобщено, че

бившият вицепрезидент на Зимбабве - Емерсън Мнангагва, ще положи клетва като президент утре или в четвъртък,

съобщи пред Ройтерс секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса след оставката на президента Робърт Мугабе. А шефът на парламентарната група на ЗАНУ-ПФ Лавмор Матуке каза също пред Ройтерс, че Мнангагва ще положи клетва до 48 часа и че той ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Зимбабвийците отдавна чакаха този момент. „Аз съм най-щастливият човек на света в момента, защото винаги съм вярвала, че Мугабе ще се оттегли докато съм жива и това се случи. Сега, продължавайки напред, трябва опозицията да се реорганизира и да гарантира, че ще имаме правителство, което ще се грижи за хората“, заяви активистът за човешки права Линда Масарира.

Това, което провокира действията срещу Робърт Мугабе е фактът, че той освободи Емерсън Мнангагва от поста вицепрезидент преди две седмици. Това решение беше разчетено от мнозина като

разчистване на пътя към президентския пост пред съпругата му Грейс Мугабе.

Това накара командващите армията да го свалят от поста и да го поставят под домашен арест.

Британският премиер Тереза Мей каза днес, че оставката на президента Робърт Мугабе дава на Зимбабве шанс да тръгне по нов път, свободен от потисничеството, с което се е характеризирало неговото управление, предаде Ройтерс.

През последните дни виждаме желанието на зимбабвийския народ за свободни и честни избори

и за възможност да бъде възстановена икономиката на страната чрез едно легитимно правителство“, заяви Мей. Тя добави, че Великобритания, като „най стария приятел на Зимбабве“, ще направи всичко възможно за подкрепи южноафриканската страна.

Зимбабве е бивша британска колония. Страната придобива независимост през 1980 г., като още оттогава до днес бе управлявана от Робърт Мугабе.

САЩ призоваха днес за свободни и честни изори и за безусловно зачитане на върховенството на закона в Зимбабве, като нарекоха „исторически момент“ оставката на Робърт Мугабе като президент, предаде Ройтерс. „Днес е исторически момент за Зимбабве, - се казва в декларация на американското посолство в Хараре. - Каквито и краткосрочни мерки правителството може да предприеме, пътят напред трябва да води към свободни, честни и всеобщи избори“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.