Защо режимът на Асад издирва над 1 милион души
Башар Асад   
Източник: ЕПА/БГНЕС
61

Т ези дни изтекоха данни от сирийското вътрешно министерство, включително списъци с издирвани от властите хора. Имената наброяват над един милион, включително моето.

Списъците показват имената на конкретния човек, кога е роден, къде, коя дирекция го издирва. В моя случай това е Главна дирекция „Сигурност“ или както е известна на сирийците – Мухабарат.

Други колеги и активисти са издирвани от цели четири подразделения на Държавна сигурност. Общото между всички ни е, че дейността ни се смята за антидържавна и поради това се изисква незабавният ни арест. Поради това, че някои от нас живеят в други страни – а аз съм и роден в България – арестът може да се извърши при навлизане в Сирия или от властите на съюзни на Дамаск държави. Ние сме облагодетелствани – онези, които се намират в Сирия и години наред са устоявали на натиска, съвсем скоро могат да се озоват в затвора.

Сражения и масово разселване бележат седмата годишнина от бунта в Сирия

Списъците с издирвани от Дамаск хора е директен резултат от възвръщането на част от позициите на режима, загубени през последните седем години. Руската интервенция през 2015 г. само даде повече самочувствие на Асад и беше въпрос на време властите да започнат да „разчистват сметки“.

Интересното е, че в списъците с издирвани присъстват мнозина, но не и някои от лидерите на групировки или бунтовнически отряди. Те вероятно ще постигнат споразумение с властите и ще се отърват.

За други е ясно – ако са в Сирия, ще бъдат намерени и арестувани, както става сега с жителите на Източна Гута, които са изселвани от домовете си. Вече се появиха първите кадри на залавяни и измъчвани жители на град Хамурия, който наскоро беше завзет от проправителствените сили.

„Всичко е наред в Дамаск“

Тази фраза се превърна в мантра за поддръжниците на режима в Сирия още от началото на въоръжения бунт в страната и днес отново я използват, когато са запитвани какво се случва в Сирия. Неслучайно, именно тези думи използвам за заглавие на една от главите на книгата си „Убийството на една революция“.  За поддръжниците на Асад, бойните действия не бяха война, а вместо това казваха „антитерористична операция“. Този наратив се запази до днес.

През последните шест години, българската общественост беше въвлечена в сирийската информационна война между две противостоящи си тези. Този сблъсък се пренесе и сред арабската общност в България и като цяло в Европа, а у нас той се засили през 2013 година. Постепенно, едновременно сирийски дипломати и представители на опозицията опитваха да привлекат подкрепата на една или друга политическа формация, за да получат повече обществена подкрепа.

В София това състояние на отричане на действителността от страна на режима в Сирия можеше да се види съвсем ясно в първите години на бунта през март 2011. Тази част от сирийската общност, която подкрепяше правителството, показно организираше празненства и събирания, на които бяха канени български гости, приятели и дори представители на местните власти. Бунтът трябваше да бъде представен като терористично нападение срещу иначе светската държава.

Хората, подкрепящи правителството на Сирия в България, се знаят. Те не са чак толкова много, че да останат встрани. Онова, което ги прави силни, е фактът, че разполагаха и продължават да разполагат със средства, с които да подпомагат каузата си. Голяма част от тези хора познавам от времето, когато аз самият общувах с тях в рамките на Студентския сирийски съюз и в посолството, където работеше по онова време баща ми. Тези познанства датираха много преди избухването на бунта и малко по малко отшумяха с развитието на революцията в Сирия.

През годините след 2011-а този натиск и психологически тормоз започна да се засилва. Това в никакъв случай не беше само моя ситуация – така се действаше срещу всички, които изразяваха публично несъгласието си с политиките на правителството в Сирия. Подмятания, обиди, обвинения, фабрикуване на реалност – това са само част от инструментите, които се използват в опит да се притисне някой без силови методи. За мен, който живеех в България, нямаше как да се приложат последните, но не такава беше ситуацията за моето семейство в Сирия.

През 2013 г. бях привикан в посолството от тогавашния изпълняващ длъжността посланик Башар Сафие

Разговорът беше по-скоро монолог, в който сирийският посланик изнасяше лекция за ситуацията в Сирия, която според него аз не съм разбирал правилно. Сафие не допусна никого в стаята, и тъй като моят арабски не е от най-добрите, започна на английски език. Тези разговори винаги започваха по един и същи начин: „Аз също подкрепях в началото протестите, но…“ и „не смятам, че Башар Асад не е допуснал грешки, но…“, и се преминава през „срещу Сирия има заговор и лъжите са изработени много добре“, за да се стигне до „ти си млад и не можеш да разбереш историята – не допускай да те манипулират“. Обикновено, ако слушателят все пак се окаже инат и държи на своята гледна точка, следва заплаха. В този случай тя дойде почти в началото на срещата. Помня почти всеки детайл от онзи ден. „Знаеш, че чичо ти е още в Сирия.“

Тези думи означаваха пределно ясна заплаха. Всичко се свеждаше до това, че посолството виждаше проблем в публикациите, които имах в български издания, и тезите, които защитавах по време на гостувания в предавания. Също така дейността ми в активистките кръгове не се нравеше на сирийското представителство в България. Тогава посланикът предложи сделка. „Публикувай на блога си интервю с мен – ми каза и извади папка от шкафа на бюрото си, – и тази папка няма да отиде в Сирия. Разбери ме, аз не искам да се стига дотам, затова трябва да направиш нещо, за да се успокоят там.“ Под „там“ той имаше предвид управлението в Сирия и Държавна сигурност, отговаряща за антидържавни дела, в това число и сред общностите, живеещи извън Сирия. Целият разговор с посланика съм го предал с детайли в книгата си.

Днес, заплахите от 2013 година са реалност. Заради дейността ми съм вкаран в списък с издирвани, заедно с още много хора – някои само заради изказване на мнение.

ОЗХО: В химическата атака в Сирия е използван зарин

Сирийската опозиция често е обвинявана, че мнозина от членовете ѝ са бивши асадисти,

които са подкрепяли сляпо държавния апарат. В една степен аз бях в този кюп, защото наистина имах убеждението, че всичко, в което вярвам, е истина, а нещата, които се казват срещу Башар Асад и изобщо срещу управлението на Сирия, са конспирация и лъжа. Опозицията наистина е съставена от немалко хора, участвали във властта, и това е явно. Но след като в продължение на четиридесет години не е имало реален политически живот, откъде може да се очаква да възникне опозиция? В Сирия активистите бяха затваряни, изчезваха понякога дори направо от улицата. Преподаватели и други личности, за които стана дума, бяха арестувани без предупреждение – някои от тях прекараха половината си живот в затвора.

"Белите каски": Помним лицата на всички, които сме спасили. И на тези, които не успяхме

Може би сте чували някой да казва: „Ама той е лекар, как ще извърши подобни неща?“

Виждал съм Башар Асад на живо. Виждал съм и неговото семейство, децата му. Разговарял съм с личната му охрана, когато той беше на официално посещение в България през ноември 2010 година по покана на президента Георги Първанов. Тогава Асад дойде с цяла делегация, включително външния министър Уалид ал Моалем, съветника на президента по политически и медийни въпроси Бусайна Шабан, министъра на икономиката и търговията Ламия Аси, както и помощника на министъра на външните работи Абдул-Фатах Амура.

Някои от хората, посрещнали тогава Асад в София, днес са част от политическите кабинети в министерства и в президентската администрация. За тях тази публикация и много като нея, са просто смехотворни писания, които не заслужават внимание.

Предполага се, че днес в Сирия има около 200 000 затворници. Най-малко 13 000 са убити при мъчения в един от най-строгите затвори в страната – в Сидная. Най-малко 4000 жени се намират в центровете за задържания без присъди, а според правозащитни организации те са подлагани на системни изнасилвания. През последните години редица хора рискуваха живота си, за да изкарат данни за тези мъчения и арести, като например т.нар. „Цезар“ – бивш служител на администрацията, който е участвал в документирането на смъртни слуаи на арестанти.

Трагикомично е, че радикалните групи, официалните властите и всеки, потискал опозиционни виждания, разполагат с какви ли не оръжия, но се плашат от онези, които разполагат единствено с думи.

За мен и други анализатори, журналисти и активисти, живеещи извън Сирия, едва ли има опасност. За много други, обаче, опасността е ежедневие и тепърва списъците с издирвани ще се увеличават, защото както Асад, така и други авторитарни управляващи вече знаят, че действията им могат да останат безнаказани.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

България Преди 6 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 11 минути

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 24 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 37 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 42 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 2 часа

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април