Още по темата

Терористичната групировка „Ислямска държава“ засилва престъпната си дейност - напоследък редица нейни нападения разтърсиха мюсюлмански държави, от Турция до Саудитска Арабия. Защо жестоките ислямски екстремисти атакуват свои едноверци?

Преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан „Даеш” обяви, че ще направи особено кървав тазгодишния празник заради продължаващите сражения срещу нея, особено заради случващото се във Фалуджа, но също и заради Сирия и Либия, посочва пред „Спутник” Теодор Каразик, анализатор по регионални геополитически въпроси към базирания в Дубай консултантски център за анализи на страните от Персийския залив.

Той окачествява като „ефект на разпръскването” терористичните нападения на „Даеш” в други мюсюлмански държави, включително в Турция, Ирак и Бангладеш.

Групировката е притисната да напусне Сирия, Либия и Ирак и търси нови територии, в които да се настани.

Докато атаката в Багдад може да изглежда логично отмъщение заради загубата на град Фалуджа, атентатите в Турция и Саудитска Арабия са по-скоро изненадващи, защото доскоро се смяташе, че двете държави подкрепят „Ислямска държава”.

Атентат срещу Джамията на Пророка в Медина, има жертви

Взрив пред посолството на САЩ в Джеда

Какво се опита да скрие Турция за атентата в Истанбул

Според Kaразик Турция сега бере плодовете от липсата на ясна официална политика спрямо „Даеш” и други екстремистки групи, а и атентатът в Истанбул може да е послание към турското правителство с цел да се създаде хаос, който да позволи на групировката да засили позициите си в страната.

Атаките в Саудитска Арабия през последните дни на Рамазана пък са послание до саудитския крал. Те показват, че „Даеш” успешно е проникнала в кралството му, включително и в свещените места и отправят предизвикателство срещу попечителството на монарха върху светите джамии.

След падането на цените на петрола през миналата година Саудитска Арабия бе принудена да вземе мерки като програмата „Визия 2030”, насочена към трансформиране на икономиката на страната.

Сега кралството е на кръстопът относно курса през следващите няколко десетилетия. Така нападенията в Медина и Катиф могат да се използват за сплашване на инвеститорите, подкопаване на реформите и като последица влошаване на позициите на монарха в страната и в чужбина.

Тези атаки поставят нови предизвикателства пред службите за сигурност на Саудитска Арабия, защото в тях вероятно има много симпатизанти на „Даеш”.

Подобен случай имаше в Кувейт, където един от арестуваните за заговор за атентат беше полицай.