Още по темата

Военната операция за изтласкването на джихадистката групировка ДАЕШ (арабски акроним на „Ислямска държава“) от иракския град Мосул, която беше широко рекламирана, започна.

Новината съобщи премиерът на Ирак Хайдер ал Абади, цитиран от АФП. Мосул, чието население е близо 500 хил. души е смятан от джихадистите за тяхна столица в Ирак. Градът беше предаден на практика без бой от иракската армия на ДАЕШ на 10 юни 2014 г.

ИДИЛ нареди генитално осакатяване на жените в Мосул

ИДИЛ прочисти Мосул от християнското население

Сунитски бунтовници разрушиха джамии и древни светилища в Мосул

В Мосул ИДИЛ вече налага ислямски ред

„Дойде времето на победата и операцията за освобождението на Мосул започна“,

каза ръководителят на иракското правителство в телевизионно обръщение. В обръщение към жителите на Мосул той заяви: „Обявявам днес началото на победоносната операция, за да бъдете освободени от насилието и тероризма на ДАЕШ”.

Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на октомври, но окончателното решение за началото на тази мащабна военна акция оставаше в ръцете на иракския премиер Хайдер ал Абади.

„Ислямска държава“ – раят на престъпниците

"Ислямска държава" създава звена от жени джихадисти

САЩ и останалите страни от международната коалиция са готови да подкрепят Ирак в „трудната битка“ за Мосул, се казва в изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър, предаде Ройтерс.

„Това е решителен момент в кампанията за нанасяне на траен удар по ДАЕШ, Убедени сме, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на ИДИЛ“, допълни Картър.

Президентът на Русия

Владимир Путин призова водената от САЩ коалиция да избегне жертвите сред цивилното население

при атаката срещу Мосул

„Надяваме се нашите американски приятели и в този случай, и нашите френски партньори, да действат избирателно и да направят всичко, за да минимизират – и още по-добре да не допуснат – цивилни жертви“, каза Путин в телевизионна пресконференция от форума на БРИКС в Индия.

Операцията може да изложи на опасност живота на 1,5 млн. души,

заяви в неделя заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън.

Според писмено заявеното мнение на О’Брайън, в резултат на бойните действия в блокадата може да се окажат десетки хиляди иракчани. При най-лошия сценарий до „един милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си”.