Още по темата

Референдум за независимост започна тази сутрин в иракския автономен район Иракски Кюрдистан. Регистрирани са 5,2 млн. избиратели от 5,6 млн. души с право на глас. Те ще отговарят на въпроса „Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?“.

Агенция Франс прес предаде за 5 375 000 регистрирали се участници. Гласуването приключва в 18 ч. местно време (15 ч. по Гринуич). В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции.

Кюрдите решиха: Ще гласуват за независимост 

Един народ строи град-мечта в пустинята

Вижте как изглежда Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан

Кюрдистан откри „посолство” в Русия

По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан

ходът на вота се следи от над 400 международни наблюдатели и повече от 600 журналисти,

една трета от които представляват чуждестранни медии.

Освен в Иракски Кюрдистан – неофициалното наименование на кюрдския автономен район, включващ провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обхваща и спорни територии между Ербил и Багдад, по-специално богатата на петрол провинция Киркук, контролирана от кюрдските военизирани формирования пешмерга. От минаретата на джамиите в Киркук правоверните бяха призовани да се явят пред урните, посочва АФП.

Правителството в Багдад се обяви срещу референдума, който според властите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили призиви за единство на арабската държава.

Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и ред европейски столици,

тъй като според тях подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона. Западът предложи на Иракски Кюрдистан да отложи референдума с две години.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани вече гласува – усмихнат, облечен с национална носия, информира кюрдската агенция „Рудау“.

Масуд Барзани
Масуд Барзани Източник: ЕПА/БГНЕС

Сред първите участници във вота днес бе и Наджмаддин Карим, губернаторът на провинция Киркук, чиято оставка беше гласувана от парламента на Ирак.

Резултатът ще стане ясен денонощие след края на гласуването тази вечер.

Но няма съмнения какъв ще бъде той – повечето кюрди искат независимост, допълва АФП.

Турция затвори днес ГКПП „Хабур“ на границата с Ирак, съобщи турската телевизия НТВ. Все още е възможно да се преминава от Турция в Ирак.

ГКПП "Хабур"
ГКПП "Хабур" Източник: ЕПА/БГНЕС

Решението за блокирането на достъпа до Турция от Ирак през ГКПП „Хабур“ беше взето, след като тази сутрин започна гласуването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.

Анкара ще прибегне до „всички мерки“ в съответствие с международното право, ако референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан създаде заплахи

за националната сигурност на Турция. Това обяви турското външно министерство в писмено изявление днес, предаде агенция Ройтерс.

В изявлението се посочва, че Турция не признава референдума и ще гледа на резултата от него като на невалиден и недействителен. Турското външнополитическо ведомство предупреждава, че иракското кюрдско правителство застрашава мира и стабилността на Ирак и целия регион.

В текста се отправя предупреждение за възможност за поява на „радикални елементи и терористи“, които да извършват действия, насочени срещу националната сигурност (на Турция) след референдума.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.