Още по темата

14-годишният Кусай Абтини, станал известен с ролята си във филм, създаден по време на 5-годишната война в Сирия, загина в Алепо, предаде Асошиейтед прес.

Вижте Алепо ПРЕДИ и СЛЕД войната в нашата галерия.

Сериалът "Ум Абду от Алепо" беше заснет в града, въпреки войната там и беше излъчен по местен телевизионен канал през 2014 г.

Той пожъна голям успех, най-вече защото

всички роли в него бяха поверени на сирийски деца.

Вижте части от сериала и героите във видеото горе.

Сериалът разказваше в ироничен стил историята на двама съпрузи, които понасят несгодите на войната в северния сирийски град, показваше как жителите на Алепо се справят с трудното всекидневие, как понасят режима на тока и водата. Сериалът показваше и разделението в редиците на сирийските бунтовници, бомбардировките и насилието.

Той беше излъчен в 30 епизода от по 10 минути, по опозиционната телевизия "Халаб тудей". Режисьорът на сериала Башар Сака каза, че е избрал деца за ролите, защото те стават свидетели на престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад срещу цяло едно поколение от сирийски деца.

Главната роля в сериала - тази на съпругата Ум Абду беше изиграна от момиче на име Раша.

Роля на съпруга в телевизионното семейство беше изпълнена от 14-годишния Кусай Абтини. И двамата демонстрираха голям талант в изпълнението на комични роли и в изобличаването на стереотипите за традиционните схващания за съпруг и съпруга. В сериала имаше и комични ситуации, вдъхновени от действителността в Сирия.

Кусай Абтини - вдясно, Раша - вляво

След края на снимките на сериала, изпълнителят на главната мъжка роля Кусай Абтини получи роли в местен театър.

Миналото лято момчето изигра ролята на бунтовник, убит в сражение.

Неотдавна домът на Кусай, намиращ се в контролираната от бунтовниците част на Алепо, беше бомбардиран и баща му реши да изпрати децата си извън града. Именно по време на тази евакуация, колата на семейството беше поразена от снаряд и талантливото дете актьор стана поредната жертва на сирийския конфликт.