Още по темата

Лидерът на парламентарната група на Народната демократична партия Идрис Балукен остро критикува действията на турските власти в населения предимно с кюрди град Джизре в югоизточна Турция.

Градът с население от над 120 хил. души е във военно положение. Подложен е на обстрел от турската армия, а полицията отказва достъп на хуманитарна или медицинска помощ.

Според Балукен под руините на една от сринатите сгради се намират 31 човека. Те са там повече от 10 дни.

Над 20 от тях са били ранени, шест от които вече са починали. От два дни няма връзка с останалите.

Балукен посочва, че турските власти са отказали достъп на спасителни и медицински екипи до мястото на трагедията 11 пъти.

Няколко членове на Народната демократична партия започнаха гладна стачка с искане да бъдат допуснати линейки до ранените и да бъде вдигната блокадата над града, който вече се намира на ръба на хуманитарна катастрофа.

Вчера върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хюсеин призова турските власти да разследват друг инцидент със стрелбата срещу невъоръжени хора, при която в град Джизре бяха ранени 10 души.

Той определи кадрите от инцидента от 20 януари като „крайно шокиращи“. Тогава 10 души, сред които и двама опозиционни политици, бяха обстрелвани, докато се опитваха да помогнат на по-рано пострадали хора.

На видео запис се вижда как мъж и жена вървят по улицата и бутат количка, в която се предполага, че е имало тела на загинали, като държат бяло знаме.

„Когато достигат другата страна те са покосени, очевидно от стрелба“, заяви комисарят и изрази притеснение, че операторът, който също е бил ранен при стрелбата, може да бъде арестуван.