Още по темата

Хиляди бойци от силите за защита „пешмерга” бяха изпратени в Киркук от кюрдското регионално правителство заради опасенията от нападение на иракската армия.

Частите, ръководени от Багдад и кюрдите стигнаха до патова ситуация в богатия на петрол регион.

Иракски Кюрдистан прави последната и най-трудна крачка преди независимостта

Турция: Няма да има война, а „хирургическа намеса“

Един народ строи град-мечта в пустинята

Вижте как изглежда Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан

В петък иракската армия започна операция по превземането на контролираните до този момент от кюрдите спорни райони, която обаче спря пред позициите на кюрдските сили.

В събота кюрдски официални лица съобщиха, че са получили ултиматум от Багдад, чието главно искане е изтеглянето им от Киркук и предаването на контрола върху всички петролни кладенци, залежи и фирми в района.

Днес кюрдите отхвърлиха ултиматума, но иракската армия няма нови заповеди и остава на заетите позиции.

Иракските представители заявиха, че чуждестранни кюрдски сили са пристигнали в провинция Киркук, което представлява „декларация за война” и така драстично повишиха залозите. Кюрдите от своя страна отхвърлиха твърденията, че сред тях има бойци на турската Кюрдска работническа партия (ПКК).

Междувременно висш ирански военен пристигна в Иракски Кюрдистан, за да започне преговори за разрешаване на кризата. Той е генерал от Революционната гвардия, най-елитната военна част на Техеран. Не е ясно дали Иран ще се намеси със сила в конфликта в съседната държава. Засега и Турция остава в позиция на изчакване, въпреки че насочи военни части към региона.

Кюрдите съобщиха, че Иран е затворил трите контролно-пропускателни пункта на границата с Иракски Кюрдистан. Техеран отрече.

На фона на засилващото се напрежение започна среща на високо равнище на президента на Ирак Фуат Масум и лидера на иракските кюрди Масуд Барзани в град Докан, в провинция Сюлеймание. Преди това Багдад опита да разедини двете основни кюрдски партии, но без успех и те обявиха, че ще действат заедно.

Очаква се по-подробно да бъдат обсъдени отправените заплахи към автономното кюрдско управление от страна на иракската армия и въоръжените формирования на туркоманите „Хашди Шаби”, включително и как да се отговори на тях.

Барзани вече категорично отхвърли решението на парламента в Багдад да не признае референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. Все пак той обяви, че готов на преговори, за да се избегне военен конфликт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.