Още по темата

Днешното показно убийство на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех вероятно ще отвори нова страница в историята не само на конфликта, но и на целия Близък Изток. 

Десетилетия на сблъсъци и предателства кулминираха в 48 часа на боеве, завършили с убийството на Салех и вероятно обричащи изтерзаният народ на страната на още по-големи мъчения, описва Руслан Трад ситуацията в Йемен в коментар за Vesti.bg. 

ГЛАД И ХОЛЕРА - ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В ЙЕМЕН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ 

Малко след като Саудитска Арабия реши да подкрепи бившия президент на Йемен, Али Абдула Салех, той беше убит от бившите си съюзници, подкрепените от Иран бунтовници хути.

Със съобщение онлайн, йеменското вътрешно министерство, което в момента е контролирано от хутите, беше показано мъртвото тяло на Салех, увито в одеяло и качено на камион. На главата му се вижда следа от изстрел. Партията на Салех, Всеобщия народен конгрес, потвърди малко по-късно смъртта му, заявявайки, че е убит южно от столицата Сана. Най-вероятно Салех се е опитал да достигне до база на Обединените арабски емирства, които участват със свои сили срещу хутите.

Първо с РПГ хутите спират бронираната му кола, а след това го доубиват с изстрел в главата. Кадрите бързо предизвикаха коментари онлайн, сравняващи събитието с убийството на Муамар Кадафи през 2011 година. Но контекстът сега е по-различен.

Миналата седмица, между бившите съюзници – хутите и Салех – избухнаха сблъсъци заради контрола над столицата. Тази рязка промяна в отношенията, предшествана от месеци на неразбирателство, беше използвана от водената от Саудитска Арабия коалиция, за да бъдат бомбардирани позициите на хутите в подкрепа на Салех и неговите сили. Така, хутите се оказаха изолирани и без местни съюзници след три години война, но въпреки това все още контролират големи части от северните райони на Йемен.

Някои теми, които България може да обсъди със Саудитска Арабия

ЕС трябва да спре да дава пари на режими, за да спира миграцията

За „мръсните сделки“ с "Ислямска държава" и какви последици ще имат те

Клановете, които традиционно са най-важната сила в политиката в Йемен, подкрепят Салех и опитаха да подпомогнат силите му в Сана, докато частите на сегашния президент Абд Раббу Мансур Хади пристигнат от юг, където се намира йеменското правителство, изгонено от хутите през 2014 година. Тогава те превзeмат столицата именно с помощта на Салех. Но плановете на правителствените сили не успяват.

През последните три дни жителите на Сана са хванати в капана на постоянни сражения. В дипломатическия сектор на града, хиляди са блокирани без достъп до провизии. Ситуацията се усложнява още повече заради въздушните удари на Саудитска Арабия. В "Туитър", който е предпочитаната социална мрежа от местните активисти, се появиха десетки кадри, направени най-вече от мазетата и приземните етажи в жилищни сгради. Ясно могат да се чуят престрелки и силни експлозии.

Смъртта на Али Абдула Салех слага края на една цяла епоха от модерната история на Йемен и има голямо значение за целия арабски свят като цяло.

Дълъг и наситен със събития е този епизод от историята на Йемен. През 2012 година Али Абдула Салех е свален с масови протести, породени от авторитаризма му и лошата икономическа обстановка в страната. След 30 години начело на Йемен, Салех е принуден да се скрие, докато на власт идва новият президент, Абд Раббу Мансур Хади.

По-късно Салех се появи отново – този път като лидер на лоялистки милиции, част от които бивши военни и дезертьори. През това време, заради политическия вакуум, излезе нова сила, станала известна като „хути“. В реч, излъчена на 20 януари 2015, Абд ал Малик ал Хути - лидерът на групата “Ансар Аллах”, която произлиза от северните части на Йемен - увери милиони йеменци, че въпреки слуховете за възможен преврат в столицата Сана, Абд Раббо Мансур Хади ще продължи да бъде президент на страната. На 22 януари Хади се оттегли от поста, заедно с премиера на Йемен.

През 2014 година, след като се съюзяват със Салех, хутите напредват от северните части на страната, където се намират главните им крепости, и овладяват контрола над столицата. След като изтласкаха правителствените сили, съюзниците си поделиха града – на север са хутите, докато на юг са частите на Салех. Сегашните сблъсъци са най-вече в квартала, в който са разположени министерства и правителствени сгради. През последните три дни хутите атакуват домовете и позициите на важни сподвижници на Салех, негови политически съюзници и най-вече на племенните лидери.

Йемен рядко влиза в новинарските емисии у нас, а и като цяло в международния поток. Но

разположението на страната е до такава степен важно, че събитията там неслучайно се следят с внимание от САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Африканския съюз.

През Йемен минава оръжеен поток, включително от България, както и наркотрафик, бежанци. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика.

Салех и хутите имат дълга история на съюзи и предателства. Напрежението между надигащото се политическо движение и Салех достига връхна точка през 2004 година, когато правителството праща войски в Саада, за да арестуват лидера на хутите по това време, Хусейн ал Хути. По време на този арест ал Хути е убит и бунтовниците започват кампания срещу президента и неговата мрежа от племенни лидери и генерали.

В годините след смъртта на Хусейн ал Хути, новото поколение започва трансформацията на хутите от политическо движение към ожесточена военна сила. В Сана, Салех иска да представлява хутите, правещ връзка със Заидския имамат, съществувал в началото на XX век.

За денонощие три събития разтресоха Близкия Изток отново

Бойците на "Ислямска държава" се завръщат вкъщи и няма ясна стратегия за тях

Вълни от мигранти тепърва ще има

Но въпреки насилието в продължилата 6 години война, хутите удържат. През ноември 2009, кампанията, водена от йеменската армия, прелива в саудитската територия. До януари на следващата година Саудитска Арабия вече не може да удържи сраженията и подкрепя примирие между Салех и хутите, които се изтеглят в провинция Саада, отказвайки се от териториите, завзети от тях отвъд саудитската граница и смятани традиционно за йеменски.

Когато избухват масови протести срещу президента Салех през 2011 година, хутите виждат още една възможност. Оставяйки оръжието си, те се включват в демонстрациите, провеждащи се в столицата. Хутите търсят допълнително включване и влияние в новото управление като политическа организация – организация, контролираща десетки хиляди от най-добрите бойци в целия район.

В последвалия период, в който Йемен се опитва да се възстанови от политическата нестабилност, хутите представят себе си като алтернатива на старото управление и хората на Салех.

Но нещата се променят отново и насъбралото се разочарование сред цивилните, които страдат най-вече от всички офанзиви, се излива в протести и саботажи.

Нощта преди убийството на Салех е една от най-тежките за жителите на Сана. Разкази на очевидци описват сцени като от военни филми, които виждаме и в Сирия вече шест години. Цели сгради са обстрелвани с артилерия, снайперисти се целят във всеки, който се движи по улиците. За два дни убитите са над 120, а над 250 са тежко ранени. Постепенно цели райони от столицата са откъснати от света.

Саудитската коалиция също се намеси. Въздушни удари попаднаха върху позиции на хутите. От 2015 година насам, Рияд увеличи военното си присъствие в съседен Йемен, опитвайки се да спре намесата на Иран. Техеран, от своя страна, подкрепя хутите от самото начало на офанзивата им към Сана, давайки им въоръжение и финансова подкрепа, знаейки, че това ще предизвика реакция в саудитците.

Точно това довежда до блокирането на йеменските пристанища от страна на Саудитска Арабия, откъдето предимно влиза иранското оръжие. Морската блокада пък предизвика хуманитарна криза, тъй като помощите за 20 милиона души не успяват да влязат в страната. Междувременно, заради сринатата инфраструктура, избухна епидемия от холера, която зарази близо 1 милион души. Гражданската война разби и малкото стабилност в най-бедната арабска страна, а убитите са над 10 000.

Преди няколко дни, саудитската коалиция реши изненадващо да подкрепи Али Абдула Салех, описвайки позицията му срещу хутите не като борба за контрол над Сана, а като народен бунт. Скоро въздушни удари поразиха летището и военен лагер в северна Сана, която е контролирана от бунтовниците. 

Междувременно, от Рияд президентът на Йемен призова силите му да напреднат към столицата. Съвсем скоро хутите започват подготовка за кулминацията на спора със Салех, а именно да убият бившия си съюзник.

Никой не знае какво следва и какви ще бъдат реакциите на политическите сили както вътре в Йемен, така и в международен план. И докато войната продължава, хуманитарната обстановка в страната става още по-тежка. Водоснабдителните системи са разрушени в голяма степен. Електричеството е засегнато. Достъпът до питейна вода е силно ограничен. Медикаменти има в отделни болници.

ООН призова за пауза на военните действия, за да може да се установи хуманитарен коридор към най-засегнатите райони, но това едва ли ще се случи скоро. Не и след днешните събития и убийството на Али Абдула Салех, което вероятно ще отвори нова страница в историята не само на конфликта, но и на целия регион. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК