Още по темата

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че страната му няма да води война в Иракски Кюрдистан, а ще извърши „хирургическа намеса“.

Един народ строи град-мечта в пустинята

Вижте как изглежда Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан

Кюрдистан откри „посолство” в Русия

„В региона започна период, в който могат да възникнат необратими и тревожни събития. Надяваме се да не се сблъскаме с подобна ситуация. Но упорството на властите в Иракски Кюрдистан, които организираха гласуване извън пределите на конституционно признатите граници, в частност в Киркук и в Мосул, създават почва за открит въоръжен конфликт. Смятаме, че има сили, които подтикват Масуд Барзани (президентът на Иракски Кюрдистан - бел .ред.) към тези действия, като му внушават, че Турция ще повика и ще се успокои. Но той е длъжен да отчете, че в случай на негативен развой на събитията тези сили няма да го подкрепят. Впоследствие той отново ще търси подкрепата на Анкара“, посочи Йълдъръм.

„Турция няма да стои със скръстени ръце, но ние ще действаме съвместно с Ирак. В крайна сметка, става дума за територията на Ирак и ако Багдад се обърне за помощ към нас, то ние ще я окажем без никакви колебания“, добави той.

Според него цената за референдума ще бъде платена от мирното население, което няма никаква вина.

Йълдъръм посочи като възможна причина за военна намеса в Иракски Кюрдитан вероятни „масови убийства на етническите туркмени в Ирак”.

По отношение на санкциите спрямо Иракски Кюрдистан той заяви, че по въпроса е създадена работна група с представители на съответните министерства и ведомства.

„Турция няма да закъснее със санкциите, които ще са насочени и към въздушното пространство, и режима на работа на граничните пунктове. В тази връзка обаче има някои трудности, например, КПП-та от иракската страна реално се контролират от кюрдското опълчение пешмерга. Багдад изиска Иракски Кюрдистан да предаде управлението на тези пунктове на централната власт и ние сме длъжни да проследим дали те ще минат на подчинение на Ирак или това изискване ще бъде пренебрегнато“, каза Йълдъръм.

Той уточни, че турските въоръжени сили в Ирак предприемат мерки по посока на предотвратяването на активизацията на терористите в контекста на референдума. Премиерът подчерта, че Турция не тръгва на война и никой не следва да се тревожи, тъй като става дума само за „хирургическа намеса“.

Йълдъръм допълни, че към продължаващите военни маневри на турската армия в провинция Шърнак на границата с Ирак ще бъдат привлечени и офицери и експерти от иракските въоръжени сили.

Междувременно иракският премиер Хайдер ал Абади издаде разпореждане силите за сигурност да защитят населението на контролираните от Иракски Кюрдистан територии. Това се казва в разпространено от премиерската канцелария изявление.

В текста се посочва, че Абади е призовал иракските силови структури да „защитят гражданите от заплахи и принуди, на които те са изложени“.

Референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан се провежда днес и за него са регистрирани 5,2 млн. души. Резултатите от него трябва да станат известни едно денонощие, след като приключи работата на избирателните участъци.