Още по темата

Докато сирийският президент Башар Асад обвинява Запада, че си затваря очите за контрабандата на „Ислямска държава“ (ИД), член на неговия парламент работи тайно с джихадистката групировка, твърдят фермери в територия, окупирана до скоро от ИД.

Тайната сделка помогнала на сирийското правителство да купува храна от райони, които все още са под контрола на терористичната група,

след като тя превзе богатия на производство на пшеница североизточен район на страната по време на шестгодишната гражданска война.

Ужасът в Сирия: 12-годишни деца се самоубиват и самонараняват

Какво се случва с арабските коне в окървавена Сирия

Сирийски бежанци продават дъщерите си в Турция

Търговци, работещи за бизнесмена и депутат Хосам ал Катержи, купували пшеница от фермери в районите, контролирани от ИД и я транспортирали до Дамаск, давайки процент на джихадистите, заявили фермери от провинция Ракка пред агенция Ройтерс (Reuters).

Офис мениджърът на Катержи Мохамед Касаб потвърди, че Катержи Груп доставя пшеница в много райони на Сирия, която транспортира от североизточната част на страната през територията на ИД, но отрече всякакъв контакт с групировката.

Не е ясно дали президентът Асад е знаел за схемата.

Сътрудничеството за пшеницата между фигурата от правителството на Сирия, подкрепено от шиитската власт на Иран, и сунитската „Ислямска държава“, биха довели до нов ироничен обрат във войната, който да задълбочи регионалните сунитско-шиитски разделения.

От Ройтерс се свързали с кабинета на Катержи шест пъти, за да поискат коментар от него, но така и не са говорили с депутата. Касаб е бил попитан как компанията е успяла да купува и транспортира пшеницата без контакт с джихадистите, на което той отговорил: „Не беше лесно, ситуацията беше много, много трудна“. Попитан за подробности, той отговорил, че е дълго за обяснение и спрял да връща обажданията на журналистите.

Петима фермери от Ракка описват как са продавали пшеница на търговците на Катержи по времето, когато „Ислямска държава“ е контролирала региона. „Операцията беше организирана“, казва Махмуд ал Хади, който притежава земеделска земя край град Ракка.

„Аз продавах на малки търговци, които изпращаха пшеницата на по-големи търговци, които пък я изпращаха на Катержи“, обяснява той.

Ал Хади и другите фермери заявяват, че трябвало да плащат 10% такса на „Ислямска държава“

и да продават цялата си реколта на търговците на Катержи в тази многопластова схема. Местни търговци и официални лица съобщават, че търговците на Катержи купували пшеница от Ракка и Дейр аз Зор и давали 20% на „Ислямска държава“.

Източник: ЕПА/БГНЕС

„Ако камион вози 100 чувала с пшеница, ИД ще задържат 20, а останалите ще позволят на шофьора да откара“, разкрива Ауас Али, служител в съвеста за съвместно ръководство Табка – местен държавен орган на власт след ерата „Ислямска държава“.

Али казва, че е научил за споразумението от затворници и други хора, които са работили в системата за събиране на данъци и такси от ИД. „Камионие на Катержи бяха добре известни, логото им се виждаше ясно и те никога не бяха тормозени и ограбвани“, казва Али. На шофьорите на тези камиони дори е било позволено да пушат, докато преминават през пропускателните пунктове, нещо което джихадистите на ИД наказвали агресивно навсякъде другаде, споделя още Али.

Контрабанда

„Ислямска държава“ може да е изнасяла част от пшеницата. Местните власти и фермерите заявиха, че джихадистите, както и някои бунтовници, продавали пшеница на североизток, на търговци, които пресичали границата с Турция.

Асад обвини враговете си, включително Турция и западни страни, че подкрепят ИД, което те естествено отричат. Според президента на Сирия ИД изнася сирийски петрол за Турция, което финансира групировката.

На въпроса дали сирийските компании се контактуват  с „Ислямска държава“, за да си осигурят пшеница, министърът на вътрешната търговия и защита на потребителите Абдула ал Гарби каза през август: „Не, изобщо не“.