Още по темата

Десетгодишно сирийско момиченце, което беше ранено от снайперист в град Мадая, обсаден от силите на режима на Башар Асад, е било евакуирано днес и откарано в болница в Дамаск, предаде Франс прес.

Евакуацията е била извършена от Международния комитет на Червения полумесец, след като близки на малката Гина, както и организацията Амнести интернешънъл отправиха призив за съдействие за нейното извеждане от Мадая (във видеото горе вижте кадри от Града на гладната смърт - Мадая).

На 2 август Гина Куайдер излязла навън, за да купи лекарства на майка си, и била улучена в ханша от снайперист от силите на режима, уточняваше "Амнести интернешънъл".

Куршумът е причинил сложно счупване, пораждащо изключително силна, практически постоянна болка.

Поради липса на подходящи медицински материали момичето не може да бъде оперирано на място и трябва незабавно да бъде евакуирано в Дамаск или в Ливан, се казваше в призива на Амнести интернешънъл.

Гина е била евакуирана от Мадая заедно с майка си Сахар.

По-рано Амнести беше идентифицирал детето като Гина Амад Уади.

Над 40 хил. души живеят вече месеци под обсада в Мадая, западно от Дамаск. Десетки са умрели от глад в този град, обкръжен от силите на президента Асад и от бойци на Хизбула.

Градът е обкръжен от полета с пехотни мини и бойци на ливанската милиция Хизбула. Поради изключително големия недостиг на основни храни мнозина от жителите в града търсят спасение в консумирането на диворастящи растения, насекоми и дори котки.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Междувременно сирийският Център за наблюдение на правата на човека съобщи, че най-малко 51 души са били убити в Алепо и околностите му вчера, а сред жертвите има 4 деца.

Петдесетте и един души са убити в бомбардировки и обстрел на силите, лоялни на сирийския режим, руските сили, които ги подкрепят, и бунтовническите сили.

Силите на сирийския режим са бомбардирали няколко квартала в източната част на град Алепо, контролирани от бунтовниците и са убили 15 цивилни, сред които едно дете. Десетки са ранените.

9 цивилни, сред които 2 деца, са били убити при артилерийски обстрел на бунтовниците по западните квартали на Алепо, контролирани от силите на режима.

27 цивилни, сред които и едно дете, са били убити в удари, извършени от силите на режима и от руски самолети по три села и градове в района западно от Алепо.