Още по темата

САЩ и Русия одобриха план за намаляване на насилието в Сирия и постигане на политически преход след продължилата над пет години гражданска война.

По-късно в кратко писмено изявление на Пентагона бе посочено, че САЩ ще започнат военно сътрудничество с Русия в Сирия, след като Москва изпълни задълженията, поети на срещата в Женева.

"Споразуменията, постигнати на срещата на водещите дипломати, могат да гарантират "устойчиво прекратяване на враждебните действия и да смекчат страданията на сирийския народ, ако бъдат изпълнени", казва говорителят на Пентагона.

Споразумението би позволило да се предприемат и мерки за облекчаване на ситуацията в Алепо, която Кук определи като "хуманитарна катастрофа".

Постигнатото предварително споразумение обаче изисква от Русия и режима в Дамаск да предприемат редица конкретни стъпки, включително прекратяване на огъня в продължение на поне седем дни, подчертава говорителят. Тези задължения трябва да бъдат реализирани изцяло, преди да може да има каквото и да е военно сътрудничество между Москва и Вашингтон в Сирия, добавя той.

"Ще следим внимателно прилагането" на уговореното през идните дни, подчертава Кук.

Сирийската свободна армия пък изрази съмнения в успеха на споразумението, постигнато тази нощ между САЩ и Русия за примирие в Сирия, предаде Ройтерс.

Русия и Дамаск не са спазили предишното споразумение и новата сделка има същите шансове за успех като предишната, заяви Фарес ал Баюш, командир на групата "Фурсан ал Хак", която е част от Свободната сирийска армия.

Споразумението единствено ще даде възможност на силите на режима да се прегрупират и да насочат повече подкрепяни от Иран милиции към основните боеве в Алепо, каза капитан Абдул Салам Абдул Разак, военен говорител на движението "Нур ал Дин аз Зинки".

Опозиционна група Висш преговорен комитет (ВПК) оценява споразумението като възможност в крайна сметка да бъде сложен край на тежките изпитания, стоварили се върху цивилното население, заяви говорителката на организацията Басма Кодмани.

ВПК приветства договорките, "ако те бъдат приложени", но бремето е върху Русия, тъй като влиянието на Москва е "единственият начин режимът да бъде накаран да отстъпи", допълни Кодмани.

Турция приветства американско-руското споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, се посочва в изявление на турското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства споразумението между Москва и Вашингтон за Сирия, предаде Ройтерс.

Топ дипломатът на ЕС призова ООН да подготви предложения за преговори по политическия преход в Сирия.

Всички страни в конфликта освен групите, определени като терористични организации от Съвета за сигурност на ООН, сега трябва да осигурят ефективното прилагане (на договорките), призова Могерини.

Британският външен министър Борис Джонсън също приветства споразумението и призова Москва да използва влиянието си върху Дамаск, за да осигури спазването му.

В медиите

"Дипломатически пробив" нарича "Комерсант" споразумението за Сирия, постигнато тази нощ от руския външен министър Сергей Лавров и колегата му от САЩ Джон Кери.

До самия ден на преговорите американците не бяха представили на руските си колеги свой списък, който да разграничава сирийската умерена опозиция от терористичните групировки. Интересно е, че американската страна до последно отказваше дори да потвърди предстоящата среща, забелязва изданието.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако споразумението за Сирия бъде осъществено, това може да стане повратна точка за изтерзаната от война страна и намекна, че то може в крайна сметка да доведе до отстраняването на президента Башар Асад от власт, отбелязва британският в. "Гардиън".

В. "Ню Йорк таймс" припомня, че снощното споразумение е постигнато след 10 месеца на неуспешни опити за прекратяване на боевете и продължителни усилия за намиране на политическо решение на все по-усложняващия се конфликт, избухнал преди повече от пет години.