Още по темата

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) ожесточено защитава сирийската си „столица“ Ракка срещу офанзивата на Сирийските демократични сили (СДС) – съюз между кюрдски и арабски бойци, подкрепяни от водената от САЩ коалиция, съобщава Би Би Си (BBC).

Жени грабнаха оръжие срещу „Ислямска държава“

САЩ удариха Сирия, Русия отговори

Градът е в руини от бомбардировките на коалицията и битката между настъпващите СДС и отстъпващите бойци на терористичната групировка.

Навлизайки към центъра на града СДС виждат каруци, натоварени с вещи и хора, които развяват бели знамена. Някои от тези семейства са потърсили убежище в Ракка от други битки в продължителната война в Сирия, само за да се озоват в центъра на друга битка.

Други от години живеят в кошмар. „Те ни избиха. Казаха ни, че сме неверници, въпреки че сме мюсюлмани от раждането ни, постим и се молим“, разказва местен бояджия.

Все още има десетки хиляди хора в Ракка, заложници на „Ислямска държава“, която убива всеки, който се опитва да напусне.

„Молим се на Бог да отмъсти на „Ислямска държава“. Всичко, което ни се случва е заради тях“,

споделя жена от града.

СДС бързо напредват от покрайнините към центъра на града, като напредъкът им е улеснен от американските въздушни удари. За местното население обаче тези удари са също толкова страшни, колкото и джихадистите.

Ранени цивилни, които са били принудени да напуснат Ракка, описват кампанията на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ в родния им град.

Според оцелели в града вече са останали много малко бойци на ИД, но въздушните удари на американците и партньорите им продължават

и сега „бомбардират на случаен принцип“ цивилни. Гражданите разказват и за мини, които ислямистите поставят нощем, заявявайки, че „тези, които избягат, ще умрат от мините“ и че хората „не могат да напуснат дома“ вече.

Разследващите военни престъпления от ООН заявиха, че интензивните въздушни удари на коалицията по Ракка са довели до „потресаваща загуба на живота на цивилни“.

„Виждате, че вашият враг „Ислямска държава“ поставя противопехотни мини, защо използвате самолети?

Можете да отидете и да видите, че там няма никого, тогава защо бомбардирате? Хората умират за нищо и никой не им помага“, разказва една жена, цитирана от Ruptly.