14

М алко преди полунощ на 29 срещу 30 септември, град Карятайн остава изолиран от света. Телефоните са прекъснати, интернет достъпът също. Жителите на града - около 14 000 души, точно са си легнали, но трябва бързо да станат, когато се разнасят първите изстрели. Силите на "Ислямска държава" нападат държания от сирийския режим Карятайн, въпреки че са били прогонени от него сравнително наскоро.

Остана неясно как джихадистите са успели да стигнат незабелязано толкова навътре в държаната от режима територия

в Централна Сирия, но до 1 октомври те обявяват Карятайн за напълно завзет, след като е извършена широка атака.

Войната в Сирия тепърва започва

Веднага след това започват убийствата. Дузина войници и членове на проправителствени милиции са екзекутирани, без въпроси, още на улицата. Същата съдба имат и цивилни, озовали се на неподходящо място в неподходящо време. Сирийските правителствени медии не споменават повторното падане на града.

От 2015 насам, това е второто нападение на джихадистите над град Карятайн и двата пъти градът пада под техен контрол.

УЖАСЪТ ОТ ВОЙНАТА В 23 КАДЪРА: АЛЕПО ПРЕДИ И СЛЕД

На цивилните им е забранено да излизат по улиците, а достъпът до града остава прекъснат. За всички тези дни само за половин час имаше връзка със стационарните телефони.

След падането на Карятайн, трима атентатори атакуват щаб на полицията в столицата Дамаск. Квартал Мидан е разтърсен от мощна експлозия. Жертвите са 17, сред които полицаи и шефът на полицейския клон - вижте във видеото горе.

Атаката на "Ислямска държава" толкова навътре в държаната от режима територия и след това извършената атака в сърцето на столицата Дамаск хвърлят сериозна сянка върху наратива на режима и руските медии за техните сили, които показват победи, докато ИД губи контрол в сирийския изток, където се намира сърцето на „халифата“. Победа на изток, обаче, не означава мир вкъщи.

Русия: Ликвидирахме 12 командири и ранихме тежко лидера на "Джебат Ан Нусра"

Малко по-късно – докато светът е потресен от събитията в Лас Вегас, Марсилия и Канада – "Ислямска държава" публикува изявление, с което пое отговорност за атаката в Дамаск. Според агенцията й „Амак“, тримата атентатори са използвали якета с взривове и гранати. Как са успели да организират нападението е въпрос без отговор засега – Мидан е силно охраняван квартал на столицата не само днес, но и преди гражданската война. Чекпойнтовете на армията и милициите са разположени на гъсто в иначе и без това пренаселения район. Това означава, че нападателите са преминали успешно през квартала, въпреки мерките за сигурност и са успели да атакуват щаб на полицията, който би трябвало да е силно охраняем.

Офанзива на изток с много неизвестни

По-рано миналият месец, сирийските проправителствени сили напреднаха в предимно пустинните части на Източна Сирия, достигайки предградията на обградения от 2014 г. насам от Ислямска държава град Дейр ез Зор, където се намират редица стратегически обекти по течението на река Ефрат.

Там силите на режима успяха да пробият обсадата и за първи път от години да достигнат до изолираните военни части и хиляди цивилни. Няколко часа по-късно, сирийският президент Башар Асад нарече пробива „ехтяща победа над такфирското мислене“, т.е. срещу екстремизма.

Днес силите на режима продължават да напредват, подкрепени от руски въздушни удари. На цената на множество жертви, включително цивилни, проправителствените части контролират 85% от град Дейр ез Зор. Миналата седмица агенция ТАСС съобщи, че „победата е близо“ за сирийския режим.

Въпреки това, "Ислямска държава" продължава да оперира без проблем в провинцията около Дейр ез Зор, а на югоизток джихадистите имат укрепени територии около границата с Ирак, които до момента дори не са докосвани, ако не се броят няколкото американски въздушни удари.

През границата, ИД продължава да вкарва бойци от иракския град Каим към сирийския град Букамал така, както са го правели Ал Кайда години по-рано. Провинцията около Дейр ез Зор е слабо заселена, предимно пустинна, но богата на природни ресурси и това е един от основните фактори, движещи офанзивите на различните играчи, оспорващи си контрола тук – в това число, подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили, чиито сили почти превзеха град Ракка.

Слаб контрол и възможност за активизиране на „спящи клетки“

Контролът не означава само да завладееш една територия, а да установиш отново управление и институции. Това е основното предизвикателство. На фона на последните атаки на ИД в Хомс и Дамаск, правителствените сили са изправени пред редица проблеми.

Този понеделник, сирийските държавни медии съобщиха, че силите на правителството са изтласкали последните части на ИД от Укайрабат – малък „джоб“ в източните части на провинция Хама, който беше под контрола на "Ислямска държава" и бяха нужни няколко месеца, за да бъдат прогонени и последните бойци. Малко по-късно, ИД атакува отново покрайнините на това селище.

В Карятайн продължават да се чуват артилерийски обстрел и престрелки, а местните хора смятат, че джихадистите могат да инфилтрират отново града. Те вече са го правили веднъж и в миналото отново са ползвали спящи клетки, както и при събитията от преди няколко дни.

Тези страхове са напълно оправдани, ако вземем пример от миналото или от съседен Ирак. Град Рамади, който беше завзет обратно от иракската армия преди година, днес е свидетел на инфилтрация, престрелки и атаки от джихадисти. В Източна и Северна Сирия "Ислямска държава" успява да прегрупира силите си и отново да извърши офанзиви. Последната такава, носеща името на убития й говорител Ал Аднани, засега се води успешно за съжаление на всички ни. Тя, впрочем, беше обявена точно в навечерието на новата вълна от терористични атаки извън Сирия и Ирак, а Ал Аднани беше главният организатор на системата от клетки в Европа…

Не на последно място, сирийската армия изпитва големи трудности в набирането на нови кадри, при което войниците стават все по-млади или отказват да воюват, както се случва в момента в град Суейда. За да компенсира загубите, правителството разчита все повече на милиции, а те от своя страна, се превръщат от ден на ден в феодали, които не се интересуват от централната власт. Тази тенденция придоби особено мрачен вид в крайбрежните области на Сирия, които са винаги били про-Асад настроени. Там, отвличания срещу откуп, извършвани от милиции, стават все по-често явление. Дори и войната да свърши утре, ще отнеме години, за да бъдат принудени всички тези над 100 проправителствени милиции да оставят оръжието.

Примерите от Карятайн и Дамаск доказват ли, че ще има много трудна победа и то пирова, дори ако Асад успее да върне по-голямата част от страната под свой контрол?

Отговорът не може да бъде кратък, но по-скоро да. Не трябва да изключваме голямата картина в Сирия, а тя е далеч от розова.

Въздушните удари на Русия и режимът продължават отново в провинциите Идлиб и Дамаск. Въпреки споразуменията от Астана за установяване на зони за деескалация, въздушните удари са нанасяни върху бунтовнически позиции и цивилни обекти. Само за два дни загиналите в провинция Идлиб са 103.Още 40 загинаха ден по-късно.

В същото време на юг в Дамаск, боевете между елитната Четвърта дивизия на сирийската армия и бунтовническите части в кварталите Айн Тарма и Джобар продължават на пълни обороти. Над десет пъти правителствените сили опитват да пробият защитата на бунтовниците в Джобар, но без успех и на цената на немалко жертви. При последния такъв опит Четвърта дивизия загуби цяла единица, което наложи командването да спре за момента.

Тези въздушни удари и операции срещу бунтовниците нямат нищо общо с боевете срещу "Ислямска държава". Те са част от опитите на правителството на Асад да установи контрол върху възможно повече територия, както обещава президентът от 2014 насам. Но тези боеве представляват и провал на зоните за деескалация.

В същото време, Турция започна да вкарва свои части в Северозападна Сирия, за да удари хем Ал Кайда, хем кюрдите, а и да наложи силна ръка върху несъгласните с нея бунтовнически групи. Някои от тях се присъединиха към плановете на Анкара, но много други предпочетоха да останат възможно повече независими.

И накрая, да не забравяме: сделката през август между Хизбулла и "Ислямска държава" в Ливан докара 600 джихадисти до Източна Сирия. Те бяха транспортирани с официални автобуси на сирийския режим. Иронично, но най-вероятно, тези бойци са виновни не само за атаките в Карятайн, но и за пленяването на двама руснаци в Дейр ез Зор, за които Москва отрича, че изобщо съществуват, защото се наемници от компанията „Вагнер“ – а както знаем, официално руски наемнически армии уж не съществуват. Руските медии, обаче, гръмнаха от информация и институциите в Москва се чувстват все повече притиснати да говорят за тази тема.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 23 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 38 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 50 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 4 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 4 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 4 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца