Още по темата

Синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи – Сейф Ал Ислам, започна политическа дейност на територията на своята страна, заяви по телевизия „Ал Арабия“ адвокатът на семейство Кадафи Халед аз Заиди, цитиран от агенция Ройтерс (Reuters).

„Сейф Ал Ислам участва в живота на либийското общество, той поддържа контакти с обществените дейци и с лидерите на либийските племена с цел сформиране на всеобхватна програма. Той е в отлично здраве“, отбеляза юристът.

Ще съдят Сейф ал Ислам в Либия

Ще режат пръсти на Сейф ал Ислам

По думите му синът на бившия лидер на Либия

провежда консултации и срещи „за постигане на съгласие и реално политическо уреждане“ в страната.

„Сейф Ал Ислам има същото право, както всеки друг гражданин на Либия, да участва в политическия процес“, добави Аз Заиди.

Адвокатът опроверга твърденията, че синът на Кадафи е напуснал родината си и подчерта, че той няма да го направи, но отказа да съобщи къде точно се намира неговият довереник.

„Целта на Сейф Ал Ислам е да се постигне мир в Либия“,

каза Заиди. „Той следи отблизо либийските дела“, допълва адвокатът.

Разцепените арабски държави

Либия в хаос – вече е с два парламента и два кабинета

Съдбата на клана Кадафи

Сейф Ал Ислям беше арестуван през ноември 2011 г. от бригада опълченци от град Зинтан, когато пътуваше към границата с Нигер. Лежа в затвора, охраняван от една от контролиращите този град въоръжени групировки.

Апелативният съд в Триполи на 24 юли 2015 г. го осъди задочно на смърт по обвинение в „престъпления срещу либийския народ“, извършени по време на февруарската революция. Местните управляващи в Зинтан обаче категорично отказаха да предадат затворника на столичните власти, с които те неведнъж враждуваха след падането на предишния режим.

В началото на юни т.г. Сейф Ал Ислам беше освободен от затвора в Зинтан.

Срещу него има и обвинения в престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд,

който от няколко години иска той да му предаден, за да бъде съден в Хага.

Няма да пуснат Сейф ал Ислам в Хага

Сейф ал Ислам: Съд в Либия=убийство

44-годишният Сейф Ал Ислам – най-големият син от втория брак на убития по време на революцията от февруари 2011 г. Муамар Кадафи, бе смятан от баща си за негов политически наследник.

Той е архитект и инженер по образование, учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско училище по икономика и политически науки с титла „доктор по философия“. Кадафи-младши оглавяваше международния благотворителен фонд, носещ името на баща му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК .