Още по темата

През юни написах статия под заглавие „.Защо Израел е толкова корумпиран?“. Бях сериозно критикуван за материала или, ако трябва да съм точен, за заглавието му.

Хората възразиха: „Как можете да говорите така? Израел дори не се приближава по корупция до нивото на някои страни“. В някаква степен това е коректна забележка, пише Марк Шулман за американското издание "Нюзуийк".

Арабската лига: Израел си играе с огъня

Историята на изчезналите бебета в Израел

Например, не е необходимо редовно да подкупвате служители, за да правите бизнес в Израел. В същото време, след събитията от последните няколко месеца, малцина оспорват съществуването на значителна корупция в тази страна.

След публикуването на горепосочената статия, бившият командир на флота беше арестуван, заедно с бивш министър и настоящ ръководител на голяма неправителствена агенция. Задържани бяха още генералният директор на Министерството на съобщенията, бившият шеф на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, бивш началник на израелските спецчасти, помощник на сегашен министър и известен адвокат. Очакват се още арести. 

Това дори не засяга десетките кметове и градски служители, които вече са арестувани или понастоящем са обект на разследване в несвързани помежду си случаи.

Последните арести са пряк резултат от свидетелските показания на един от основните заподозрени в т.нар. "Подводничарска афера" (отнасящи се до подкупи при покупката на подводници и други военноморски кораби). Но за това ще стане дума по-късно.

В същото време „Израел Хайом" (вестник, наричан "Бибитон" или вестника на Биби - прякор на премиера Нетаняху), собственост на Шелдон Аделсон (най-големият дарител на Биби), излезе с голямо заглавие на първа страница. В статията се твърди, че полицията има сериозни доказателства за извършени от Нетаняху престъпления по "Дело 1000".

Обект на делото са твърденията, че премиерът е приел незаконни подаръци за стотици хиляди долари.

Филмовият магнат Арнон Милчан, заподозрян, че е подкупвал Нетаняху, беше разпитан тази седмица в Лондон. Според изтеклата информация от разследването, показанията, които Милчан е дал, много ще навредят на министър-председателя.

Има засилващо се усещане, че след показанията на Милчан и на един от бившите началници на генералния щаб при Нетаняху, който стана държавен свидетел (забележка: не става дума за този, който беше арестуван), делото срещу Нетаняху вече е съществено и полицията скоро ще препоръча повдигане на обвинения.

Разбира се, "Дело 1000" е само част от онова, което вече се превръща в потоп от разследвания срещу премиера и неговите най-близки довереници. "Дело 2000" включва твърдения за незаконно обещание за икономическа печалба, ако вестник „Йедиот Ахронот“ отрязява Нетаняху положително, а съперниците му отрицателно.

Доказателствата по това дело са записи на разговорите, в които са били отправени обещанията за "даване и получаване".

По отношение на „Случай 3000" (подводничарската афера) широко се спекулира, че след като всички подробности станат обществено достояние, този случай вероятно ще бъде най-големият на неправомерни действия в общественото пространство в историята на Израел.

Макар че това разследване все още не е пряко свързано с Нетаняху, в него вече фигурират имената на най-близките му доверени лица - включително личния му адвокат. Освен това Нетаняху имаше ключова роля при вземането на решение за закупуване на въпросните флотски кораби - покупка, на която сериозно се противопоставяше тогавашният военен министър Моше Яалон.

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: ЕПА/БГНЕС

Също така има и "Дело 4000", което се отнася до незаконната дейност на Шаул Елович. Това е председателят на "Bezeq", основната телекомуникационна компания в Израел, за приятелството с когото Нетаняху беше принуден да признае. „Дело 4000“ твърди, че Eлович, между другото, многократно е сключвал незаконни споразумения с ръководителя на министерството на съобщенията на Нетаняху, който отговаря за регулацията върху компанията. 

Ако всичко това не беше достатъчно, след продължителното дело, заведено от Канал 10 и Равив Друкер, кабинетът на премиера беше принуден да огласи регистър на телефонните обаждания между Нетаняху, главния редактор на „Израел Хайом“ и Шелдон Аделсон. Списъкът показва много разговори в дните около последните избори.

Този факт би могъл да представлява за Нетаняху допълнителна правна опасност, тъй като той заяви под клетва пред съда, че няма "влияние върху вестника" - като по този начин се избягва обвинението, че самият вестник е водел незаконна кампания (тъй като вестникът е свободен и струва на Аделсон милиони долари).

И накрая, скоро беше съобщено, че полицията е на път да препоръча обвинение срещу Сара Нетаняху за злоупотреба с над 100 000 щатски долара държавни средства за лична употреба.

Макар министър-председателят да не е пряко замесен в този случай, почти няма място за съмнение, че е знаел какво прави съпругата му. Много хора обръщат внимание на това как Ицхак Рабин подаде оставка през 1977 г., когато стана известно, че съпругата му Леа не е закрила банкова сметка в САЩ, която са имали от периода, през който е бил посланик на Израел във Вашингтон (което по това време е било незаконно).

Въпреки многото афери, които обсаждат Нетаняху, никой не очаква от него да подаде оставка. През изминалия месец той многократно даде ясно да се разбере в изказвания пред верните си поддръжници, че тези различни съдебни дела срещу него са част от лов на вещици на опозицията и "либералните" медии (въпреки факта, разследванията се водят от назначени от Нетаняху хора) и той ще се бори срещу този "незаконен опит за вземане на властта".

Тъй като всички тези правни случаи продължават да се трупат, не е ясно колко дълго ще може да се задържи премиера. Все повече и повече хора, с които говоря - дори и тези, които са гласували за Нетаняху в миналото - започват да казват: "Вероятно алтернативите няма да са по-лоши“.