САЩ задействаха санкции срещу няколко ирански организации и физически лица. Мерките засягат пет ирански организации и три физически лица, които имат отношение към терористична дейност. Информацията е разпространена от Управлението по контрол над чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, съобщава BBC.

Иранските демонстранти: „Оставете Сирия, помислете за нас!“

Всичките пет организации - Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center и Shahid Shustari Industries – имат отношение към реализирането на програмата на Иран за развитие на балистичните ракети.

„Санкциите са насочени срещу ключови организации, въвлечени в иранската ракетна прогрома която иранският режим поставя над икономическото благосъстояние на иранския народ. Докато народът на Иран страда, правителството му и Корпуса на „стражите на ислямската революция“ (елитна част на иранската армия) спонсорира чуждестранни терористични групи и нарушават правата на човека“, се цитира в публикуваното съобщение министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Иран
Иран Източник: Getty Images/Guliver

Както се отбелязва в разяснението на Държавния департамент добавените три физически лица са „свързани с терористичната групировка „Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП), „Аш Шабаб“ и „Ал Кайда в страните от ислямския Магреб“, който са признати от САЩ за терористични групировки.

Кой запали искрата на недоволството в Иран

Това са Мухамад ал Газали, който е високопоставен член на АКАП, Абукар Али Адан, който е заместник на лидера на „Аш Шабаб“, а Ванас ал Фатих като член на Ал Кайда в страните от ислямския Магреб“ е отговарял за планирането на атаките срещи националния музей Бардо в столицата на Тунис през март 2015 година. 

Иран от своя страна отговориха, че ядрената й програма е мирна и санкциите не са оправдани.

От 28 декември насам, в над 80 града - или две-трети от територията на Иран – избухват ежедневно масови протести във вълна на недоволство, невиждана досега. То е насочено срещу лошата икономическа ситуация в страната и политическите репресии. Убитите до този момент са 22-ма. Президентът Доналд Тръмп се обяви в защита на демонстраните чрез своя профил във Фейсбук.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес по искане на Съединените щати на извънредно заседание за протестите в Иран, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското ротационно председателство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК