Още по темата

Руската държавна компания „Роснефт” сключи сделка за извличане петрол от пет находища в Иракски Кюрдистан.

Споразумението на руснаците с властите в Ербил е на стойност 400 млн. долара и идва в момент на огромно напрежение в Ирак заради проведения референдум за независимост в кюрдската област.

Война в Ирак: сблъсъци между иракски сили и пешмерга

Ултиматумът изтече, кюрдите готови за война

По-рано тази седмица Багдад започна военна операция, като войски на правителството влязоха в няколко града в региона и овладяха петролните залежи около тях. Противници на кюрдската независимост са още Турция и Иран, в които също има значителни малцинства от този етнос.  

Официално Москва подкрепя „териториалната цялост на Ирак”, но както и други страни се възползва от възможностите за търговски връзки и с кюрдските власти.

„Роснефт” се е уговорила с Ербил за започване на пробно производство още догодина. Ако всичко е наред, петте блока ще бъдат напълно разработени до 2021г.

На практика руснаците купуват 80% от добива от блоковете, а дял от всичките 400 млн. долара ще може да бъде платен и в суров петрол.

Предполага се, че находищата съдържат около 670 млн. барела нефт.

Новата сделка „ще ни позволи да говорим за пълно влизане на компанията в един от най-обещаващите региони на развиващия се международен енергиен пазар”, обявиха от „Роснефт”.